Utolsó módosítás: 2015-10-10 13:13:06 |
|
Vadon termõ gombák felhasználása elõtt érdemes kikérni egy szakértõ véleményét. Ha a gomba nem mérgezõ, akkor is ajánlott a húsz perces hõkezelési szabály. Tanácsok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól. A Nébih közleményében kiemelte: a vendéglátásban jogszabály tiltja a vadon termõ gombák felhasználását szakellenõri igazolás hiányában.Az igazolást a vendéglátásban egy hónapig meg kell õrizni.Az elmúlt napokban többen megbetegedtek egy budapesti vendéglõben elfogyasztott, gyûrûs tuskógombából készített polentától (puliszkától). Az érintett étterem jogsértõen, gombaszakellenõri igazolás nélkül vásárolta, majd használta fel a gombát – írta a hivatal.
Finom ételek alapanyagai, de azért érdemes vigyázni
Forrás: Táfelspicc-Péter Anna
A gyûrûs tuskógomba, a nagy õzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba és a kucsmagombák ehetõek, ugyanakkor ezek vizsgálatakor a szakellenõr kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogyelkészítésükkor húsz percig tartó hõkezelés szükséges,mivel ennél rövidebb idõ esetén emésztõszervi tünetek jelentkezhetnek.
A Nébih hangsúlyozta, hogy a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyûjtõk számára elengedhetetlen, hogy saját és családjuk egészsége érdekében kizárólag gombaszakellenõr által megvizsgált gombát fogyasszanak. A nyilvántartott szakértõk, valamint az õket alkalmazó piacok listája megtalálható a hivatal honlapján.
Érdemes betartani a szakértõk javaslatait
Forrás:Táfelspicc
A közleményben arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy házalótól, ismerõstõl gyûjtött gombát ne fogadjanak el;hat éves kor alatti gyermeknek gombás ételt ne adjanak;valamint, hogy az ételt elkészítése után a lehetõ legrövidebb idõn belül fogyasszák el, ha lehet, ne tárolják.
Akik nem a gombászást, hanem a vásárlást választják, azoknak ajánljuk gombavásárlási útmutatónkat.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|