Utolsó módosítás: 2015-10-18 15:13:41 |
|
Végre elérkezett az édességszeretõk ideje? Kwok és munkacsoportja a csokoládéfogyasztás és a késõbbi koszorúér-betegség, illetve stroke kapcsolatát vizsgálta egy 20 951 résztvevõ adatait tartalmazó adatbázis felhasználásával - olvasható a Magyar Kardiológusok Társaságának honlapján. Az átlagos követési idõ nagyjából 12 év volt, amely alatt 3013-an (14,4%) szenvedtek el kardiovaszkuláris eseményt. A napi átlagos csokoládéfogyasztás a kérdõívek alapján 4,6 grammnak bizonyult.
A vizsgálat eredményei alapján a nagyobb mértékû csokoládéfogyasztás szignifikánsan alacsonyabb kardiovaszkuláris rizikóval járt együtt. A vizsgált szív- és érrendszeri kórképek elõfordulása, illetve a halálozás és a csokoládéfogyasztás között szignifikáns dózis-függõ összefüggést mutattak ki.
A munkacsoport ezt követõen 9 vizsgálat eredményei alapján 157 809 beteg adatait elemezte, és ez is alacsonyabb szív- és érrendszeri rizikót igazolt a csokoládéfogyasztás mellett.
Az eredmények értékelésekor azonban mindenképp számolni kell a kérdõíves módszer korlátaival: a saját bevalláson alapuló csokoládéfogyasztási adatok nem feltétlenül tükrözik a valóságot – különösen a nõk és az elhízott résztvevõk körében számolhatunk az elfogyasztottnál kevesebb mennyiség bevallásával.
A fekete csokoládé a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát is rendkívüli mértékben növeli – ezt amerikai kutatók publikálták az European Heart Journal címû szaklapban.
Kiderült, hogy az étcsoki hatásosan csökkenti a vérnyomást is. Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nõk, akik szeretik a csokoládét.
Egészségvédõ célzattal csak a 70–80% kakaóvaj tartalmú csokoládét érdemes eszegetni, és naponta csak egy kockányit.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|