2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Gombóc Artúr diadalaForrás: szivderito.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-18 15:13:41
Végre elérkezett az édességszeretõk ideje? Kwok és munkacsoportja a csokoládéfogyasztás és a késõbbi koszorúér-betegség, illetve stroke kapcsolatát vizsgálta egy 20 951 résztvevõ adatait tartalmazó adatbázis felhasználásával - olvasható a Magyar Kardiológusok Társaságának honlapján.

Az átlagos követési idõ nagyjából 12 év volt, amely alatt 3013-an (14,4%) szenvedtek el kardiovaszkuláris eseményt. A napi átlagos csokoládéfogyasztás a kérdõívek alapján 4,6 grammnak bizonyult.

A vizsgálat eredményei alapján a nagyobb mértékû csokoládéfogyasztás szignifikánsan alacsonyabb kardiovaszkuláris rizikóval járt együtt. A vizsgált szív- és érrendszeri kórképek elõfordulása, illetve a halálozás és a csokoládéfogyasztás között szignifikáns dózis-függõ összefüggést mutattak ki.

A munkacsoport ezt követõen 9 vizsgálat eredményei alapján 157 809 beteg adatait elemezte, és ez is alacsonyabb szív- és érrendszeri rizikót igazolt a csokoládéfogyasztás mellett.

 

Fotó: pixabay.com

 


Az eredmények értékelésekor azonban mindenképp számolni kell a kérdõíves módszer korlátaival: a saját bevalláson alapuló csokoládéfogyasztási adatok nem feltétlenül tükrözik a valóságot – különösen a nõk és az elhízott résztvevõk körében számolhatunk az elfogyasztottnál kevesebb mennyiség bevallásával.

A fekete csokoládé a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát is rendkívüli mértékben növeli – ezt amerikai kutatók publikálták az European Heart Journal címû szaklapban.

Kiderült, hogy az étcsoki hatásosan csökkenti a vérnyomást is. Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nõk, akik szeretik a csokoládét.

Egészségvédõ célzattal csak a 70–80% kakaóvaj tartalmú csokoládét érdemes eszegetni, és naponta csak egy kockányit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!