2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Magyarország nem kukoricázik, ha génmódosítottForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-10-29 11:29:43
A kormány megküldte az Európai bizottságnak azokat az értesítéseket, amikben kérelmezi, hogy a már engedélyezett vagy engedélyezés alatt álló génmódosított kukoricák termesztési engedélye ne terjedjen ki Magyarországra. Az érintett vállalatok nem emeltek kifogást, a Bizottságnak így el kell fogadnia a kérelmeket.

Az EU-ban termesztési engedélyezés elõtt álló, vagy korábban már engedélyezett génmódosított (GM) kukoricafajták termesztési engedélye nem terjed majd ki Magyarország területére az Európai Bizottsághoz beterjesztett magyar kérelem alapján - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium  (FM) október 27-én.

Magyarország kérelmezte

Idén márciusban született meg az az uniós jogszabály, ami jogi lehetõségét teremtett a GM-növények köztermesztésének tagállami tiltására. Az új irányelv alapján a tárca 2015. szeptember 21-én megküldte az Európai Bizottság számára azokat az értesítéseket, amelyekben követelte, hogy az engedélyezés alatt álló vagy már engedélyezett GM növények (összesen 8 GM kukorica) termesztési engedélyének területi hatálya ne terjedjen ki Magyarország területére - áll a közleményben.

A cégek nem emeltek kifogást

A tájékoztatás szerint a 2015. október 22-i határidõig az érintett vállalatok közül a Pioneer, a Syngenta és a Dow Agrosciences nem reagált a magyar követelésre, ezzel hallgatólagosan belegyeztek abba, hogy jövõbeli GM termesztési engedélyük ne legyen érvényes Magyarország területén. A Monsanto - amelynek engedélyezési folyamat alatt álló kérelmére és meglévõ engedélyére is vonatkozott a követelés - válaszlevelében csalódását fejezte ki, azonban nem emelt kifogást a kiigazítással kapcsolatban. Ezek alapján az Európai Bizottságnak minden jelenleg termesztésre beadott kérelem és meglévõ engedély földrajzi hatályának kiigazítását el kell végeznie.

A jövõben sem

Ha a jövõben további GM-növényekre vonatkozó termesztési engedélykérelmet nyújtanak be az Európai Unióban, úgy Magyarország minden esetben kezdeményezni fogja, hogy az engedélyek területi hatálya ne terjedjen ki az ország területére, közölte az FM.


Magyarország nem kér a génmódosított kukoricából

Forrás: Daniel Acker | Bloomberg | Getty Images

A legtöbb tagállam

Az uniós tagállamok többsége, 17 tagállam (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország és Szlovénia) és 4 régió (Vallónia, Skócia, Wales, Észak-Írország) nyújtotta be követelését az októberi határidõig. Az új irányelv népszerûségébõl is látható, véli az FM, hogy Európa zöme - Magyarországhoz hasonlóan - nem szeretne GM-növényeket termeszteni és errõl saját hatáskörben kíván dönteni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!