Utolsó módosítás: 2015-11-07 10:07:55 |
|
Csak kicsivel hosszabb idõt és néhány plusz mozdulatot kell megtenni egy olyan, tökéletes állagú rizsért, amirõl nem is tudtuk, hogy lehet ennyire intenzív is. A rizsköret tapadós, szétfõtt, mócsingokban álló förmedvény lenne, aminek az égvilágon semmi íze nincs, vagy éppen csak a víz hagy nyomokat benne?
Illatos, ízes, nem tapad
Forrás: Ács Bori
Dehogy: a rizs lehet illatos, ízes, csodálatosan pergõs állagú köret, sõt, fõétel is, ha egy egészen kicsivel több idõt és figyelmet szánunk neki.
A csodálatos módszer
A rizsfõzés szuper technikáját Yotam Ottolenghi séftõl tanultuk, aki az izraeli konyha nagymestere, különösen zöldséges ételeirõl híres.
Ezzel a módszerrel az ízeket is jobban magába szívja a rizs
Forrás: Ács Bori
Valamivel több idõt vesz igénybe, mint az egyszerû, megszokott párolás vagy fõzés, de hihetetlen eredményhez vezet. Elsõ próbálkozás után csodálkozik rá az ember, milyen jó is a rizs saját íze, ha ki tudjuk hozni belõle.
Pergõs rizs lépésrõl lépésre
- Jó alapanyag kell hozzá, nem nagyon érdemes spórolni rajta, ha igazán jót akarunk. Jázmin vagy basmati a nyerõ.
- A rizst kétszeres mennyiségû hideg vízbe áztatom egy órára.
- Egy nagy lábosban kb. ötszörös mennyiségû (100 gramm rizshez kb. 5 dl) vizet forralok, megsózom.
- Beleszórom a rizst és nagy lángon zubogtatva 5 percig forralom.
- Leszûröm, félreteszem, hagyom lecsöpögni.
- A lábosban vajat olvasztok és hozzáadom a fûszereket vagy más ízesítõket, amiket éppen használni akarok.(A képen látható citromos rizshez a citrom lereszelt héját és levét kevertük el egy kanál olvasztott vajban.)
- Belekeverem a rizst, lefedem, nagyon kevés folyadékot öntök alá és a legalacsonyabb lángon hagyom párolódni, egészen addig, míg meg nem puhul.
- Ha kész, félreteszem, és egy tiszta konyharuhával letakarom. 10 perc pihenés után már tálalható is.
További kedvenc fûszereink, alapanyagaink, amit szeretünk rizshez adni:
- aszalt gyümölcsök, mazsola, datolya vagy aszalt sárgabarack – a rizs is édeskés lesz tõlük
- fûszerek: fahéj, római kömény, kurkuma
- bármilyen friss zöldfûszer
- olajos magvak, pl. szeletelt mandula, pisztácia, kesudió
Egészen különleges íze lesz a rizsnek
Forrás: Ács Bori
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|