2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Konferencia a sürgõsségi ellátásrólForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-02-05 11:19:50
A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház Sürgõsségi Betegellátó Osztálya tudományos ülést rendezett az idén ötödik alkalommal megszervezett sürgõsségi napok keretében.

A Dr. Böszörményi Nagy Géza terem zsúfolásig megtelt kórházi orvosokkal, családorvosokkal, szakdolgozókkal, a mentõszolgálat munkatársaival, az orvosi ügyeleti rendszerben dolgozó orvosokkal, akiket Dr. Muraközi Zoltán fõigazgató köszöntött. A kórház vezetõje elmondta: 2007-ben rendezték meg az elsõ sürgõsségi bált, ám tavaly – Lingvay Csaba rendõrkapitány javaslatára – már nagy sikerû sürgõsségi napot rendeztek, a sürgõsségi osztály, a mentõk, a rendõrség és a tûzoltók bevonásával. Idén három naposra tervezték a rendezvényt: csütörtökön a „Sürgõsségi ellátás a mindennapokban” címmel tudományos konferenciát, pénteken a város felsõ tagozatos diákja részére a szenvedélybetegségek veszélyeire kívánják felhívni a figyelmet a Kabos Endre Sportcsarnokban, Anita ás Alaya elõadók segítségével, szombaton pedig jótékonysági bál lesz szintén a sportcsarnokban. Már 300 jegy elõvételben elkelt – jelentette be a fõigazgató, aki hozzátette: a bál bevételét a Sürgõsségi Osztály mûszerezettségének javítására kívánják fordítani.

Konferencia01.jpg Muraközi Zoltán a légutak biztosításáról tartott elõadást, hiszen mint fogalmazott, ez a legfontosabb teendõ a sürgõsségi ellátásban, amikor is a helyszínrõl a betegágyig jut el az érintett. – Ilyenkor teljesen ismeretlen emberrel állunk szemben, magunkra vagyunk utalva. A légút biztosítást eszközzel vagy eszköz nélkül érhetjük el, ám a legfontosabb az állkapocs elõre helyezése, illetve a beteg oldalra fektetése. A késõbb fellépõ szövõdmények ellenére is úgy kell minden esethez közelíteni, hogy a mentés sikerülni fog – szögezte le a kórházigazgató.

Konferencia05.jpg Pete László orvos-igazgató a gyomor-bélrendszeri vérzõ betegek sürgõsségi ellátásáról tartott elõadást, ismertetve a különbözõ vérzéseket, amelyek csillapítása, illetve megszüntetése gyógyszeres kezeléssel vagy sebészeti beavatkozással történhet.

Dankó Alpár, az Orvosi Ügyelet Kht. szakmai igazgatója az orvosi ügyelet helyét taglalta a sürgõsségi ellátásban, az együttmûködést a kórház elõtti, illetve a kórházi rendszer szereplõivel. Az elõadó kiemelte: az ügyelet, a mentõszolgálat és a sürgõsségi osztály szoros együttmûködése eredményezheti csak a gyors, hatékony betegellátást.

Konferencia03.jpg Pápai György, az Országos Mentõszolgálat regionális orvos-igazgatója, a hirtelen jelentkezõ szívkoszorúér megbetegedés sürgõsségi ellátását ecsetelte, s legfontosabb beavatkozásnak egy Aspirin tabletta adását javasolta a betegség felismerése után, ugyanis bizonyítottan 18 százalékkal csökken a szívinfarktus bekövetkezése.

Korcsmáros Ferenc, a Sürgõsségi Betegellátó Osztály fõorvosa az újraélesztés idõszerû kérdéseit ismertette. Továbbra is a legfontosabb a mellkas kompresszió – hangsúlyozta -  Konferencia06.jpg amihez a laikusok telefonon kérhetnek segítséget a mentõk kiérkezéséig. A légutak biztosítása érdekében pedig fontos a fej hátra hajtása, az állkapocs kiemelése, illetve a 104-es vagy a 112-es hívószám kapcsolása. Kiemelte az újraélesztésben félautomata defibrillátorok elterjedését, illetve azt, hogy a kórháznak képesnek kell lenni a betegség felismerésére és a terápia megkezdésére.

Az elõadások végén a szakemberek megismerkedhettek a legújabb – sürgõsségi ellátást segítõ – mûszerekkel, újraélesztési eszközökkel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!