2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Gyermekkorú elkövetõk DerecskénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-06-09 10:24:38
Nem maradnak következmények nélkül a gyermekkorúak által elkövetett bûncselekmények. A Berettyóújfalui Rendõrkapitányság Derecskei Rendõrõrsének elmúlt napokban tett  gyermekvédelmi intézkedései...

A Berettyóújfalui Rendõrkapitányság, Derecskei Rendõrõrse büntetõeljárást indított három gyermekkorú fiú ellen, akik 2011. május 22. és 23. közötti idõben Derecske külterületén található szõlõskertbõl 15 db. vas oszlopról a rögzítõ drótot levágta az oszlopokat eltulajdonította. A két 13 éves fiú és 10 éves társuk az eltulajdonított vas oszlopokat értékesítette, melyeket lefoglaltak a nyomozók. A bûncselekménnyel okozott kár: 30000 Ft, rongálással: 5000 Ft. A rendõrség lopás bûntette miatt az eljárás tovább folytatja.

A fiúk már követtek el hasonló bûncselekményt, ellenük 8 rendbeli lopás vétség ügyében, a büntethetõséget kizáró ok (az elkövetõk gyermekkorú volta) miatt az eljárás meg lett szüntetve.

Konyáron 2011. május 28-án 19 óra körüli idõben egy lakatlan ház ablakát törte be egy 10 éves fiú és 16 éves társa, onnan egy kerekes tolószéket tulajdonítottak el. Azonban a szomszéd megzavarta õket, így az eltulajdonított tárgyat hátrahagyva elmenekültek. Az ügyben a Berettyóújfalui Rendõrkapitányság, Derecskei Rendõrõrse lopás bûntette miatt folytat eljárást. A gyermekkorú fiú 2010 és 2011. évben több alkalommal kövezett el lopás vétséget, melyben büntethetõséget kizáró ok (az elkövetõk gyermekkorú volta) miatt meg lett szüntetve.

A bûncselekmény nem marad következmények nélkül!

A gyermekkorúak büntetõjogi felelõsségre nem vonhatóak, tettük azonban nem marad következmények nélkül. A rendõrség ilyen esetekben ugyanis értesíti a területileg illetékes települési önkormányzat jegyzõjét, illetve a gyámhivatalt. Ezekben az esetekben – a bûnismétlés után – a rendõrség a gyermekkorú érdekében, a gyermekvédelmi törvény alapján, saját hatáskörben intézkedett a kiskorúak ideiglenes hatályú – nevelõotthonban történõ – elhelyezésérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!