2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Büntetnék a sárga csekket: sokat bukhatsz, ha így fizetsz Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-28 13:00:45
Fejletlennek ítéli a magyarországi bankkártyapiacot - más EU-tagállamokhoz képest - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy friss tanulmánya. Az elmaradás leginkább az elfogadóhelyek hibája, bankkártyából van elég. Nagy gondot jelentenek a sárga csekkek is - ezek használata akár külön költséggel is járhatna.

Magyarország még mindig jelentõs lemaradással küzd az elektronikus fizetési módok tekintetében, az EU-s átlaghoz képest – állítja az MNB A fõbb magyar fizetési módok társadalmi költségének felmérése c. tanulmánya. A kutatás megállapítja, hogy évente 103 milliárd forintot – a GDP mintegy 0,4 százalékát- is megtakaríthatnánk azzal, ha kevesebb készpénzt és több bankkártyát, elektronikus fizetési módot (például netbanki átutalást) használnánk.

A sárga csekk a hibás?

A szakértõk ezúttal is hangsúlyozzák, hogy az egyik legnagyobb problémát a készpénz-átutalási megbízás – azaz a sárga csekkek használatának- túlzott népszerûsége jelenti: ennek, a fogyasztó számára látszólagos ingyenességnek súlyos ára van. A készpénz-átutalási megbízás díját ugyanis a fizetési mód kedvezményezettjei (elsõsorban a szolgáltatók, beszedõk) fizetik, akik viszont az ezzel kapcsolatos költségeiket is meg akarják téríttetni, így azokat végsõ soron az összes fogyasztó fizeti meg az alapszolgáltatásra (pl. gáz-, víz-, villany- stb. használatra) vonatkozó számla részeként.

Hozzászólások
Beküldte: szilvi (2011-07-29 07:03:56)

Nagyszerû. Lasan a levegõért is fizetni kell.

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!