2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Svájci frank – Mélyponton az ingatlanárak?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-12 10:01:54
Debrecen - Felelõtlen kijelentések láttak napvilágot az elmúlt héten, miszerint az ingatlanárak elérték a mélypontjukat - állítja a Duna Haus elemzési vezetõje, aki szerint a mostani gazdasági helyzetben bõven benne lehet, hogy még alacsonyabbra ereszkednek az árak, még ha az elmúlt 1-1,5 év tendenciája nagyjából stagnálást is mutat.

Kettõs hatás érvényesül a piacon

svájci frank (CHF) további erõsödése miatt kettõs hatás érvényesülhet a piacon és egyelõre nem tudni, melyik lesz az erõsebb. Az egyik az, hogy egyre több ingatlan kerül „víz alá”, vagyis ahol a hitel összege meghaladja a lakás értékét. Ezek az ingatlanok kikerülnek a forgalomból, mert a bankok nem nyelik le a különbséget, viszont a tulajdonosokon egyre nagyobb a teher, amit kezelniük kell. Ennek és a kvótarendszer bevezetésének kínálatot csökkentõ hatása van.

 

A másik hatást az váltja ki, hogy sokan vettek fel kisebb CHF hitelt, mondjuk az ingatlan 25-50%-ára. Ezek a hitelesek most megjelentek a piacon, hiszen az õ terheik is megnõttek és már nem tudják a részleteket fizetni. Az eladás mellett döntenek, még ha sokat is buknak rajta. Egy szerencséjük van, ha olcsóbb (számukra tehermentes) lakást vesznek majd, akkor azt is nyomott áron tehetik. Ha az ilyen hitelesek megjelenése a piacon a CHF-fel együtt nõ, akkor ennek lehet még árleszorító hatása idén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!