2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Jogszabályváltozások – Csütörtöktõl él a chipsadóForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-31 16:09:28
  Budapest, 2011. augusztus 30., kedd (MTI) - Az üdítõitalok, energiaitalok, elõrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítõ után szeptember 1-tõl népegészségügyi termékadót - a köznyelvben chipsadót - kell fizetni.      

Az üdítõitalok esetében a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheli az adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmuk deciliterenként meghaladja a10 milligrammot.

Az elõrecsomagolt sütemények akkor adókötelesek, ha 10 dekagrammonként 4 dekánál több cukrot tartalmaznak. A sós snack után akkor fizetendõ adó, ha 10 dekagrammonként 1 grammnál több sót tartalmaz. Az ételízesítõknél 10 dekagrammonként 5 gramm só az adózási határ.

Az adót a terméket belföldön elsõ alkalommal értékesítõ személynek vagy szervezetnek, vagyis a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsõként értékesítõnek kell megfizetnie. Az adót – akár az áfát – az eladó szedi be, majd az adóhivatal felé önadózással számol el. Nem kell adót fizetnie a kereskedõnek, ha évente 50 liternél, illetve 50 kilogrammnál kevesebb adóköteles terméket ad el.

Az üdítõitalok adója literenként 5 forint, az energiaitaloké literenként 250 forint, a süteményeké kilogrammonként 100 forint, a snacké és az ételízesítõké pedig kilogrammonként 200 forint.

Az adóból becslések szerint mintegy 20 milliárd forint folyhat be a költségvetésbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!