2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
A víz, ami összekötForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-16 19:41:14
Olasz, francia, német, horvát, román szavak „zavarták meg” Biharország fõvárosának, Berettyóújfalunak amúgy is pezsgõ hétköznapjait. Tíz európai város küldöttsége vett részt „A víz, mint gazdasági tényezõ” nevet viselõ konferencián, illetve a kísérõ rendezvényeken.

A konferenciát az Európai Unió által támogatott „Európa a polgárokért – Testvérvárosi Hálózatok” pályázat keretében rendezték meg október 12. és 14. között. Mint azt Nagyné Székely Katalin aljegyzõtõl megtudtuk, az olaszországi Sacile város önkormányzata által elnyert „Welcome – a víz, mint városokat összekötõ elem” címû pályázat célja az, hogy az abban résztvevõ városok polgárai a víz, mint mindenütt meglévõ központi elem kapcsán megismerjék egymás értékeit, és kerüljenek szorosabb kapcsolatba, ami által erõsödjön az európai állampolgári együttmûködés. A pályázatban résztvevõ városok: Sacile, Brugnera, Porcia, Caneva, Fontanafredda (Olaszország), Berettyóújfalu (Magyarország), Novigrad (Horvátország), Spittal (Ausztria), La Reole (Franciaország) és Margitta (Románia).

A berettyóújfalui konferencián a megjelenteket Muraközi István polgármester köszöntötte, aki elmondta: városa évezredek óta együtt él a vízzel – jelesül a Berettyó folyóval -, ami nevében is szerepel. Nem szabad azonban elfelejtkezni a felszín alatti vizekrõl sem, hiszen a termálvíz fontos gyógyászati szerepet tölt be. Vitányi István országgyûlési képviselõ szerint a konferencia valódi összekötõ hidat jelent az európai állampolgárok között, hiszen az újfalui termálvíz a város sikertörténete, amit megtapasztalhatnak a vendégek. – Vigyék el hírünket, hozzanak el minél több polgárt városunkba! – ajánlotta a vendégek figyelmébe.

Tóth Attila, a megyei önkormányzat alelnöke kiemelte: a termálvíz hasznosítása igen fontos stratégiai ágazat, ezt ismerte fel Berettyóújfalu is, amikor idén felújította s átadta a Bihari Termálligetet. – A város a bihari térség legdinamikusabban fejlõdõ települése, melyrõl a vendégek is meggyõzõdhetnek – fogalmazott a politikus.

A köszöntõk után elõadások hangzottak el a termálvíz gyógyászati hasznosításáról (Muraközi Zoltán, Gróf Tisza István Kórház fõigazgatója), a geotermikus energiahasznosítási lehetõségeirõl (Sólya László, mûszaki irodavezetõ, Polgármesteri Hivatal), illetve Bondár Sándor bemutatta a felújított strandot és termálfürdõt.

A három nap alatt a vendégek megismerkedtek nemcsak Berettyóújfalu, hanem Debrecen nevezetességeivel is, s ellátogattak a Bihari Számadó Napokra is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!