2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Két óra alatt jelentõsen erõsödött a forintForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-18 09:48:07
Jó erõben kezdte a szerdai kereskedést a magyar pénz: valamennyi külföldi deviza több forintot veszített értékébõl, az euró 306 forint alá került. Szakértõk szerint a forinterõsödésben a kedvezõ befektetõi hangulat mellett szerepet játszik, hogy a piac arra számít, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelenti, elfogadja az Európai Unió követeléseit.

09.37 Veszített elõnyébõl a forint

Húsz  perccel tíz óra elõtt az euró árfolyama 307 forintnál járt, ez ugyan magasabb a kora délelõtt elért 304,75 forintos mélypontnál, de a kora reggeli 309 forintos szintnél két forinttal alacsonyabb.

09.31 Orbán beszédét várja a forint

"Jelentõs erõsödést ért el a forint viszonylag alacsony forgalomban reggel, aztán egyre többen lettek a piacon. Az euró jegyzése három forinttal került lejjebb. 304,75 forint volt az alja, utána kicsit feljhebb ment" - mondta Kolba Miklós, ING devizaüzletág-vezetõje. Hozzátette, a befektetõk arra számítanak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdai - Európai Parlamentben tartandó - beszédében elfogadja az Európai Unió követeléseit, ezzel pedig enyhülhet a Magyarországgal szembeni bizonytalanság. A szakember Orbán Viktor beszédéig nem számít további jelentõs forinterõsödésre, utána, ha a minsizterelnök szavait kedvezõen ítéli meg a piac, akkor a 300 forintos szint felé indulhat az euró árfolyama. Kolba szerint 303 és 310-315 forintos sávban mozoghat az euró árfolyama.

Az Európai Unió kedden közölte, hogy a jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos hivatalának átalakítása és a bírói munka felsõ korhatárának csökkentése miatt is jogi eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság. Egy hónapja van a kormánynak, hogy reagáljon az EU kifogásaira.

09.07 Folytatódó forinterõsödés

Kilenc óra után néhány perccel az euróért 305,95 forintot kellett adni a devizapiacon, ekkot a svájci frankot 252,80, a dollár pedig 239,30 forinton jegyezték. Ez azt jelenti, hogy a magyar pénz valamennyi külföldi devizával szemben erõsödött kora reggel óta, az euró közel 3 forinttal került lejjebb.

Suppan Gergely, a Takarékbank közgazdásza szerda reggeli piaci komentárjában azt írta, hogy a forinterõsödés egyrészt a kedvezõ nemzetközi befektetõi hangulattal magyarázható, de szerepet játszik benne az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Bild német újságban adott interjújában azt mondta, a kormány engedni fog az Európai Uniónak a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban.

07.34 Erõsödött a forint

Erõsödve nyitotta a napot a forint, fél nyolckor egy dollár 241,8 forintot, egy svájci frank 255,2 forintot, egy euró 308,8 forintot ért ekkor a bankközi piacon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!