2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Erõsödik a forint a hosszú hétvége elõttForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-14 10:39:32
A vártnál enyhébb uniós dorgálás, illetve a pozitív nemzetközi hangulat is hozzájárult a forint erõsödéséhez. Az is kedvezõ hír lehet, hogy a svájci frank ismét gyengülni kezdett az euróval szemben, és megközelítette az 1,21-es szintet, áll a Commerzbank napi pici kommentárjában.
EUR/HUF (290,50 – 293,50): Majdnem megúsztuk a kohéziós alapok befagyasztását, de végül mégis úgy döntöttek az uniós pénzügyminiszterek, hogy megszavazzák a 2013-as források elzárását. Ezzel szeretnék ösztönözni a kormányt, hogy újabb reformintézkedéseket vezessen be. Június 22-ig kaptunk haladékot, addigra kell prezentálnia a kormánynak egy új, 140 milliárd forintos hiánycsökkentõ programot, amit bevételnövelésbõl, kiadáscsökkentésbõl vagy ezek kombinációjából kell elérnie. Ha a júniusi csúcson elfogadják Magyarország deficitcsökkentõ intézkedéseit, akkor a tegnap megszavazott eljárást azonnal felfüggesztik. Ezzel párhuzamosan az IMF-nek is imponálna egy új hiánycsökkentõ csomag, mivel ez segítené az álláspontok közeledését, amit az OECD országjelentés is elsõ helyen szorgalmaz. A forint 291,50-292 között indítja a napot, ami viszonylag erõs szint az elmúlt néhány naphoz képest, ami az erõsödõ dollár mellett nem is olyan rossz teljesítmény.
EUR/USD (1,3000 – 1,3100): Enyhén pozitív csengésû FED kommentár hangzott el tegnap este a kamatdöntõ ülés után az Egyesült Államokban. Bernanke úr beleszõtte a mondandójába az elmúlt idõszak javulgató adatait (ami fõleg a munkanélküliségre vonatkozik). A QE3-as program esélye tovább csökkent, de képletesen szólva az oda vezetõ ajtót nem csapták be maguk elõtt, hiszen a gazdasági helyzet továbbra is törékeny, az eddigi pozitív folyamatok könnyen a visszájára fordulhatnak. A dollár a fenti hírekre erõsödéssel reagált az euróval szemben, az EUR/USD árfolyama 1,31-rõl ma délelõttre 1,3040-ig esett. Miután az eurozónában a görög dráma lecsengõben van, egyre inkább a fontosabb amerikai makroadatok fogják a kereskedõi hangulatot irányítani. Holnap és pénteken például sok fontos adat kerül napvilágra, többek között a februári termelõi árindex, a Philadelphia FED-Index és az infláció - utóbbi az elõzetes várakozások szerint az USA-ban is gyorsulni látszik.
CHF/HUF (240,00 – 243,00): Thomas Jordan várhatóan kitart az elõdje által képviselt árfolyamküszöb mellett, a megkérdezett elemzõk nagy többsége erre számít. A deflációs veszély már nem olyan fenyegetõ az energiaárak meredek emelkedése miatt. A svájci gazdaság már mutat apró pozitív jeleket, így elõbb-utóbb el lehet hagyni az árfolyamküszöböt, de Jordan úr korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor lehet szó a küszöb kivezetésérõl, ha a piacok megnyugvásával párhuzamosan nem lesz erõs kereslet a menedékdevizákra. Egy nappal az SNB kamatdöntõ ülése elõtt 3 hetes csúcsra ért az euró a frankkal szemben, kizökkenve az 1,2050-1,2060 közötti szûk sávból ma reggel már az EUR/CHF árfolyama az 1,21-es szintet közelíti.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!