2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Lakásoddal is kereshetsz egy kis mellékestForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-16 09:54:23
Elsõdleges célunk már nem a megtakarítás, hanem egy kis mellékes keresése. Ez hangzott el az OTP megtakarítási indexének heti bemutatásakor. Lakáskiadás egy iylen egyszerû egyszerû módja lehet a pénzkeresésnek, legfõképp a fõvárosiak tudnak egy kis mellékeshez jutni így. Az interneten nem is olyan nehéz már alkalmi lakótársakat találni, akár havi több tízezer forintot is kereshetsz ezzel.

A cikket megírását a már említett Öngondoskodási Index inspirálta, hiszen ma már az jól látszik, hogy egyre kevesebben tudnak Magyarországon megtakarítani. Lehetséges, hogy nõ a magas jövedelmûek félre tett vagyona, de emberek többsége az elhúzódó válság alatt csak veszített megtakarításaiból. Panaszkodás helyett azonban érdemes megoldást találni a kialakult helyzetre. A lakás kiadás egy ilyen lehetséges alternatíva lehet és szerencsére egyre több olyan oldal létezik az interneten, ahol viszonylag könnyen találhatunk fizetõ vendéget.

Egy ilyen pl az Airbnb.com, ahol regisztrációnál megadhatjuk lakásunk adatait, szabad helyek számát stb. Ha a beépített térképen megadjuk címünket, láthatjuk, hogy a környéken mennyiért kínálják a hasonló szállásokat. Ez alapján könnyebb beárazni és már csak várni kell az érdeklõdõket. Persze megadhatjuk a lakásunk házi szabályait, vagy felszereltségét. Ezzel szûkítve a szívesen várt vendégek körét.

 

A lakáskiadás veszélyekkel is jár, az egész itt is legfõképp a bizalomra épül. Különösen igaz ez a saját lakás kiadásánál. A vendégekrõl eleinte alig tudhatunk valamit, a facebook ismerõseinek számán kívül mások visszajelzései segíthetnek, kit érdemes vendégül látni. Miután megegyeztünk a részletekben láthatjuk a telefonszámát és a nevét is a bérlõnek, de mindeddig a rendszer titkolja ezeket az adatokat. A fizetés sem kézbõl kézbe történik. Ezt is teljes egészében a rendszer kezeli, így legalább nem kel félnünk, hogy nem kapjuk meg a pénzünket, hiszen az már az utalás elõtt be kell fizetnie a bérlõnek. 

Elsõsorban budapesti, legfõképp belvárosi lakások esetén lehet igen szépen keresni. Többféle megoldással találkoztam már azoktól, akik így adják ki lakásaikat. A legtöbbjük teljes lakását is odaadja, amíg õ barátainál vagy barátnõjénél tölti a napokat. De van olyan is, aki csak akkor hajlandó másnak átengedni szobáját amikor épp nincs a városban. Kicsit olcsóbban egy szobát is ki lehet adni, ekkor alig kell kompromisszumot kötni, azoknak akik többszobás lakásban laknak. 

Magyarországon jellemzõen nagy az ingatlantulajdon aránya, szinte mindenkinek van saját lakása, a bérlés nem jellemzõ. A lakáskiadás szabályozása viszont nagyrészt hiányos. Nem védi se a kiadót, se a bérlõt, különösen rövidtávra kiadni lehetetlen. Ezt a hiányosságot a rendszer áthidalja, 3 százalékos díjért cserébe minden pénzforgalom egyszerû és biztonságos. A kötelezõ kaució és a díjba foglalt biztosítás védi a bérbeadót, de a bérbevevõ is biztosan visszakapja a pénzét, ha valamiért meghiúsul az üzlet.

Az adózás

A lakáskiadás után is adózni kell, de a téma bonyolultsága miatt egy késõbbi cikkben teljes egészében feldolgozzuk a témát. Idegenforgalmi adó mellett fizetni kell szja-t is a befolyt bevétel után, de ennek részleteirõl késõbb.


Egyre többen kerülnek abba a helyzetbe, hogy valamilyen mellékes kereset után kell nézniük. A megtakarítani képes lakosság száma egyre csökken. A lakáskiadás e módja segíthet néhányuknak. Bár épp a leginkább rászorulók azok, akik ritkán utaznak el otthonról, nem tudnak máshol aludni és kevésbé frekventált helyen rendelkeznek lakással.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!