2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Napokon belül megszavazhatják a telefonadótForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-14 09:26:21
Az Országgyûlés akár már a jövõ héten dönthet a távközlési adóról, amennyiben a képviselõk hétfõn felveszik a parlament háromnaposra tervezett napirendjére az errõl szóló kormányzati elõterjesztést, továbbá péntekre új ülésnapot hívnak össze az indítvány elfogadására. A Ház a hét utolsó munkanapján szavazhat a kabinet médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggõ törvénymódosító javaslatáról is, ezt megelõzõen, szerdán pedig az új Büntetõ törvénykönyvrõl kezdõdhet általános vita.  

Hétfõn Balog Zoltán emberi erõforrás miniszter eskütételével kezdõdik az ülésnap, majd a napirend elõtti felszólalások után döntenek a távközlési adóról és a médiaszolgáltatásokról és sajtótermékekrõl szóló törvények napirendre vételérõl. A parlament hozzájárulása esetén még hétfõn kora este megkezdõdhet a két javaslat általános vitája, elõbbi összesen hat, míg utóbbi 4 óra 20 perces idõkeretben. Az elõterjesztésekhez benyújtott módosító javaslatokról kedden mondhatják el véleményüket a képviselõk, a pénteki ülésnap összehívása esetén pedig a két javaslathoz benyújtott módosító indítványokról szavaz a Ház, de változtatás hiányában akár a zárószavazásra is sor kerülhet.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be a telefonadóról és másik két adóról, a biztosítási adóról és a sárgacsekk-adóként elhíresült, pénzügyi tranzakciós illeték nevet viselõ sarcról szóló törvényjavaslatokat. A miniszter tájékoztatása szerint a távközlési adót július 1-jétõl vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az elsõ 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik, hasonlóan az SMS-ekhez és MMS-ekhez. A kormány tervei alapján az adó a magánszemélyekre vetítve havonta legfeljebb 700 forint, a cégeknek pedig maximum 2500 forint lehet. A távközlési cégekre kivetett adótól az idén 30 milliárd forintos, jövõre pedig 52 milliárd forintos bevételt vár a kormány.

Az Országgyûlés az elsõ ülésnapon állást foglalhat a gyöngyöspatai konfliktusban is, az úgynevezett egyenruhás bûnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság jelentésének elfogadásával. A parlament emellett módosíthatja a fogyasztóvédelemrõl szóló törvényt is.

Kedden az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról kezdõdik általános vita. Réthelyi Miklós leköszönõ nemzeti erõforrás miniszter salátatörvény-javaslata az ágazat számos pontján hajtana végre változtatásokat, így megvalósulhat például a dolgozók visszamenõleges, illetve beépülõ béremelése, továbbá egyszerûsödhet több szociális ellátás, köztük a táppénz elbírálása. A második ülésnapon emellett tíz korábban kezdett elõterjesztés tárgyalása folytatódik, részletes vitát tartanak egyebek mellett a jegybanktörvény módosításáról, valamint a szélsõségesség elleni fellépésrõl szóló szocialista indítványról.

A szerdai ülésnap az új Büntetõ törvénykönyvrõl (Btk.) szóló javaslat általános vitájának megkezdésével indul, ami azt jelenti, hogy a kormány képviselõje, valamint a frakciók vezérszónokai fejthetik ki véleményüket a javaslatról, míg a többi képviselõ várhatóan csak jövõ héten szólhat hozzá a kabinet elképzeléseihez. Az elõterjesztés alapján az új Btk. 2013-ban lépne hatályba és egyebek mellett rendelkezne a büntethetõséget kizáró jogos védelemrõl, aminek értelmében a megtámadott személynek védekezése során nem kell az arányosságra figyelemmel lennie, akár az élet kioltásáig is elmehet.

A Ház szintén aznap kezdhet tárgyalni a termékek piacfelügyeletérõl szóló javaslatról, amelyben a kormány azt kezdeményezi, továbbra is elsõsorban a gyártó legyen köteles gondoskodni a termék biztonságáról, ugyanakkor az importõr, illetve a forgalmazó se hozhasson forgalomba a használójára veszélyt jelentõ árut.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!