2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Autóbusz-közlekedési javaslatok BiharbanForrás: eszaon
Utolsó módosítás: 2009-03-23 09:38:37
A KTI még március elején fogadóórát tartott Berettyóújfaluban a vasúti és autóbuszos közforgalmú közlekedéssel kapcsolatosan. Bár elég kevesen vettek részt a rendezvényen, ennek ellenére több - fõként autóbuszos - javaslat is született.

Helyközi kontra távolsági

A módosítási javaslatok között szerepelt többek között a távolsági és a helyközi autóbuszok ésszerûbb közlekedtetése. Az egyik felszólaló szerint logikusabb lenne, ha elõször a rövidebb távon közlekedõ helyközi járat indulna az adott megállóból, s majd csak azt követõen a messzebbre menõ. Példaként lett említve a vasárnap (is) közlekedõ, Berettyóújfaluból 16 órakor induló miskolci járat. Ezt a távolsági járatot - 10 perccel késõbb - egy szintén Debrecenbe induló, de már helyközi autóbusz követi. A felvetõ szerint mivel a távolsági járat hamarabb indul, így a Debrecenbe utazók többsége - értelemszerûen - a korábbi (miskolci) járatot választja. Ezen "szerencsétlen eset" miatt többször elõfordul, hogy a gyorsjárat zsúfoltságig megtelik, a Miskolcra utazók pedig nem férnek fel az autóbuszra, míg a 10 perccel késõbb közlekedõ helyközi autóbuszon még ülõhely is akad.

 

 

 

Az említett vasárnapi esetnél a felszólaló azt javasolta: a helyközi autóbusz 15:45 körül induljon, melynek révén jobban eloszlana az utasok száma, s megelõzhetõ lenne a távolabbra utazók esetleges lemaradása is. Az intézkedés ráadásul további elõnnyel is járna, ugyanis a környezõ településekrõl számos autóbusz már fél 4-kor megérkezik Újfaluba, így az érintett utasok számára az átszállással töltött idõ is lecsökkenne.

 

étvégi vérkeringés vidéken

Az egyik javaslat szerint szombaton és vasárnap két-két járatpár közlekedtetése lenne indokolt Hosszúpályi-Pocsaj viszonylaton, ugyanis jelenleg a két település között csak hétköznap jár autóbusz. A javaslattevõ szerint már az is elõrelépés lenne, ha legalább szombati napokon, délelõtt és délután indítana a volán 1-1 járatpárt, megteremtve a hétvégi közlekedésnek/családlátogatásnak egyfajta alternatíváját. A felszólaló úgy véli: a legjobb az lenne, ha mindezt egy Debrecen-Hosszúpályi között közlekedõ viszonylathosszabbítással valósítanák meg, mivel így több autóbusz üzemeltetése sem lenne indokolt.

 

Új településrész, távoli megállókkal

Hosszúpályi kapcsán további javaslatként kérték, hogy a település újonnan létesített részére menjen be legalább reggel egy járat, ami az ott élõ több száz ember utazását könnyítené meg. Az intézkedés azért is "égetõen" fontos, mivel az érintettek között sok a kisgyermekes, így autó hiányában komoly nehézséget jelent a hosszú gyaloglás - fõleg esõs, sáros idõben. A felvetés kapcsán elhangzott: az autóbusz helyett akár az is támogatható lenne, ha a település nyugati felén - is - megállna a Létavértes-Debrecen között közlekedõ vonat, ugyanis pont ketté szeli az érintett területet.

Kicsi hosszabbítás, nagy segítség

Egy kérés szerint Pocsaj autóbuszos elérésének javítása érdekében a Berettyóújfalu-Esztár viszonylaton - iskolai elõadási napokon - közlekedõ autóbuszt tovább kellene közlekedtetni a szomszédos településre. A javasló szerint már az komoly javulást eredményezne, ha az érintett járat a jövõben (egy megállóval tovább) a Pocsaj-Esztár vasútállomásig közlekedne. Az adategyeztetés során kiderült: Pocsaj elérhetõsége mellett további elõnnyel is járna a meghosszabbítás, ugyanis a Berettyóújfaluból induló autóbusz körülbelül 6:40 percre érkezne a vasútállomásra, ami pont csatlakozásként szolgálna a 6:51-kor induló debreceni vonathoz.

 

A kettévágott viszonylat

A munkanapokon közlekedõ - egyetlen - Biharkeresztes-Nagykereki-Berettyóújfalu-Debrecen viszonylaton közlekedõ járatpár hatalmas könnyebbséget jelent az érintett településeken élõk számára, ugyanis közvetlenül eljuthatnak Debrecen városába. Az egyik jelenlévõ szerint azonban legalább hetente elõfordul, hogy a Keresztes felõl érkezõ autóbusz csak Berettyóújfaluig közlekedik. "Így nem sok értelme van a követlen járatnak, hiszen kénytelenek átszállni az utasok egy másik jármûre!" -panaszolta az egyik utas az egyetlen közvetlen debreceni járattal kapcsolatban.

Közvetlen járat, hivatalosan viszont nem

Az egyik felszólaló sérelmezte, hogy az egyik szabadnapokon közlekedõ Hencidáról 16:40 perckor induló berettyóújfalui járat utasai a végállomáson leszállnak, majd "egy táblacsere után", a Debrecen irányába tovább közlekedõk minden esetben (szabadnap, ind.: 17:10) ugyanazon autóbuszra felszállnak. Az utas szerint logikusabb lenne, ha átszállás nélkül, közvetlen járatként tüntetnék fel az autóbuszt. Mint mondta: értelmetlen leszállni, majd 5 perccel késõbb ugyanarra a jármûre visszaszállni.

 

Vonat - busz -csatlakozás

Az egyik utas e-mailben arra kérte az illetékeseket, hogy a Biharkeresztes-Nagykereki között közlekedõ valamennyi járat során vegyék figyelembe a Nagykerekibõl Debrecenbe induló vonatok indulását, ugyanis a jelenlegi autóbuszos menetrend nem igazodik kellõen a MÁV-éhoz.

Határtalan határokat!

Románia uniós csatlakozása óta nem történt érdemi változás az autóbuszos közlekedés terén -állítja az egyik utas. Szerinte felül kellene vizsgálni a jelenlegi Debrecen-Nagyvárad között közlekedõ autóbusz menetrendjét, s igény szerint sûríteni kellene azt, ugyanis az elmúlt évben többszörösére nõtt a Romániából átutazók száma. A felszólaló szerint egy jobb menetrenddel rövid idõn belül megnõne az autóbusszal közlekedõk száma az érintett viszonylaton.

 


Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!