2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Számold ki, mennyit nyerhetsz az új szocpollal!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-25 09:39:57
Kinek éri meg a szocpol, milyen költségei lehetnek az igénylésnek és melyek a visszafizetés lehetséges esetei?

várakozások szerint a szocpolnak köszönhetõen nagyobb, korszerûbb és energiatakarékosabb otthonokat teremthetnek maguknak a családok, ezzel hosszabb távon oldhatják meg lakhatási problémájukat. Egy fiatal pár például már most is családalapításra alkalmas lakást alakíthat ki magának, amennyiben legfeljebb 2 gyereket terveznek 8 éven belül. Cikksorozatunk mai részében azt mutatjuk be, kinek éri meg a szocpol, milyen költségei lehetnek az igénylésnek és melyek a visszafizetés lehetséges esetei?  (Két banknál is igényelhetnek lakásépítési támogatást, azaz szocpolt a családok.)A támogatásnak köszönhetõen a használt lakás helyett sokan választhatnak új és korszerû ingatlanokat – persze csak azok, akik megfelelnek az állam által szabott feltételeknek. Ezzel a családok rezsiköltsége is csökkenhet, akár úgy is, hogy még nincs saját gyerekük, de szívesen vállalnának 8 éven belül legfeljebb kettõt.

Egy példa

Nézzünk egy példát: egy fiatal (40 év alatti), egy gyermekes házaspár elsõdleges célja nagyobb lakásba költözni a család gyarapítása miatt, ám eddig 100 m2 körüli használt lakásokat nézegettek. A lakásnak nagy a rezsije és felújításra szorul. Nekik azt érdemes mérlegelniük, hogy új lakást vásárolva az ingatlan energiahatékonysága jobb lesz, ezáltal alacsonyabb rezsit érhetnek el, nem lesz felújítási költség, valamint, ha a tervezett, legfeljebb további 2 gyermeket szerzõdésben is vállalják, és “A+” energiaminõsítési osztályú lakást találnak, az Állam számukra akár 2.400.000 Ft-ot utalhat ki a saját erõ kiegészítéseként.

Építkezés, vagy vásárlás elõtt állóknak – legyen szó családi ház vásárlásáról, vagy éppen egy társasházi lakás tetõtér beépítésérõl – érdemes minél energiatakarékosabb otthont terveztetniük. A vonatkozó rendelet értelmében ugyanis minél magasabb energetikai minõsítési osztályú besorolást kap egy ingatlan – melyet késõbb energiatanúsítvánnyal igazolni is kell -, annál nagyobb lehet a megítélt szocpol összege is. A beruházástól persze sokan megijednek, mondván, a beruházás jókora többlet költséggel jár. Ez azonban nem minden esetben helytálló. Jó tervezéssel, a megfelelõ építõanyagok, és a technológiák tudatos kiválasztásával máris elképesztõ eredményeket érhetünk el, s ez szakértõk szerint nem feltétlenül jelent többlet terhet.

 

Arról nem is beszélve, hogy az épületek energetikai jellemzõinek meghatározásáról szóló TNM rendelet értelmében egy épületet úgy kell tervezni, kialakítani, megépíteni, hogy annak energetikai jellemzõi megfeleljenek a meghatározott hõátbocsátási (kWh/m2/év) követelményértékeknek. A törvényi elõírások alapján pedig nem lehetne a követelményértéknél rosszabb besorolású ingatlant tervezni – bár kétségtelen, hogy a kivitelezés során adódhatnak anomáliák. Mindazonáltal egy energiatakarékos otthon építése késõbb is jó befektetésnek bizonyulhat, hiszen azon túl, hogy a fenntartási költségei alacsonyabbak, klímakomfortja pedig magasabb, az objektív összehasonlítás miatt sokkal versenyképesebb is.

Akik megfelelõ mérlegelés után a szocpol felvétele mellett döntenek és megfelelnek a szigorú feltételeknek is, azok két banknál (FHB, OTP) igényelhetik a lakásépítési támogatásként elérhetõ szocpolt. A támogatás összegének kiszámolásában segít a Pénzcentrum.hu kalkulátora.

 

Költségek

 

A hitelintézet az igénylõtõl a lakásépítési támogatás összegének 1,5 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhet el bírálati díj címén, mely az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazza. Amennyiben a támogatott személy a hitelintézettõl lakáscélú kölcsönt is igényelt, a lakásépítési támogatásra való jogosultság elbírálásért és folyósításáért a hitelintézet díjat, vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel – áll a rendeletben.

 

A bírálati díjat már az igénylés pillanatában ki kell fizetnünk, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a pontos feltételekkel. 1 millió forintos támogatás esetén például 15 ezer forint ez az összeg. A folyósítás után felmerülnek még különbözõ díjak, az ingatlan felülvizsgálati vagy helyszíni szemle díja alkalmanként 17 500 forint körül alakul. Kész lakásvásárlásnál egyszer, míg építésnél többszöri helyszíni szemlére lehet szükség.

 

Így folyósítják

 

Új lakás építése esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan és a lakásépítési támogatás utolsó részletét a használatbavételi engedély kiadását követõen történik a folyósítás. Új lakás vásárlása esetén egy összegben történik a folyósítás.

A támogatás folyósításának feltétele, hogy a támogatási szerzõdés banki szerzõdésbe legyen foglalva, valamint az ingatlan-nyilvántartásban a Magyar Állam javára szóló jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom legalább széljegyként fel legyen tüntetve.

A folyósítás akkor kezdhetõ meg, ha az építtetõ támogatott személy a lakásépítési támogatáson és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás építésére már felhasználta. A hitelintézet új lakás építése esetén a lakásépítési támogatás készültségi fokkal arányos folyósítását megelõzõen a helyszínen ellenõrzi a készültségi fok feltételeinek teljesítését;

Új lakás vásárlása esetén legkésõbb a támogatás folyósításáig az adásvételi szerzõdésben szereplõ telekárat is tartalmazó vételárról a saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésrõl, szolgáltatásnyújtásról kiállított – a telekárat és a lakás árát külön feltüntetve tartalmazó – számlákat kell bemutatni.

Új lakás építése esetén legkésõbb az utolsó részfolyósításig a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplõ bekerülési költség legalább 70 százalékáról, a támogatott személy saját – vagy jogutódlással átvett építkezés esetén az elõzõ építtetõ – nevére kiállított számlák bemutatása, mely bontott anyagok felhasználása esetén a kivitelezõ nyilatkozata alapján a számlával igazolandó bekerülési költség 20 százalékával csökkenthetõ. Új lakás építése esetén a használatbavételi engedély megszerzését követõen be kell mutatni a felépült ingatlan tényleges energetikai minõsítését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!