2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Itt a módosítás: nem csökkenthetik a szabadságnapokatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-05 12:47:53
A munka törvénykönyve átmeneti rendelkezése tisztázta a bizonytalanságot: a kollektív szerzõdés is csak a munkavállaló elõnyére térhet el a szabadságnapok számának és kiadásának kérdésében. Így a 20 nap alapszabadságon felüli, életkor emelkedésével járó pótszabadságokat a kollektív szerzõdés sem csökkentheti.

A tavaly decemberben elfogadott és idén júliustól hatályba lépõ új munka törvénykönyve már nem tartalmazza azt az általános kitételt, hogy a törvénytõl csak a munkavállaló elõnyére lehet eltérni. Ehelyett az egyes fejezetek végén jelölte meg a jogalkotó, hogy mely esetekben nem térhet el a kollektív szerzõdés és a felek megállapodása a munkavállaló hátrányára, így kizárásos alapon derült ki, hogy mely esetekben lehetnek a munkavállalót hátrányosan érintõ változások.

A törvény nem tiltotta például, hogy az alap 20 napon felüli, életkor emelkedésével járó pótszabadságokat a munkáltató kollektív szerzõdés keretében csökkentse. Megtörténhetett volna például, hogy ugyanannak a harmincöt éves munkavállalónak az egyik munkáltatónál (a törvényben szereplõ) 25 nap szabadság jár, míg a másik munkáltatónál csak 20 nap, ha a kollektív szerzõdés ezt tartalmazza.

Hány nap szabadság jár életkor szerint?
116. § Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.

 

117. § (1) A munkavállalónak
a) huszonötödik életévétõl egy,
b) huszonnyolcadik életévétõl kettõ,
c) harmincegyedik életévétõl három,
d) harmincharmadik életévétõl négy,
e) harmincötödik életévétõl öt,
f) harminchetedik életévétõl hat,
g) harminckilencedik életévétõl hét,
h) negyvenegyedik életévétõl nyolc,
i) negyvenharmadik életévétõl kilenc,
j) negyvenötödik életévétõl tíz
munkanap pótszabadság jár.

(2) A hosszabb tartamú pótszabadság a munkavállalónak abban az évben jár elõször, amelyben az (1) bekezdésben meghatározott életkort betölti.

 

A munka törvénykönyve átmeneti rendelkezése azonban megszüntették ezt a lehetõséget, ugyanis kimondja, hogy az új jogszabályban 117.§ alatt szereplõ szabadság napok számában sem térhet el a kollektív szerzõdés lefelé.

 

A közmunkásoknak 20 nap jár

 

A 128 oldalt kitevõ átmeneti rendelkezésekrõl szóló törvénycsomag jórészt jogharmonizáció, de néhány további érdemi rendelkezést is tartalmaz. A szabadság kérdésében például a közfoglalkoztatási törvényt illetõen is.

Ebben az évben a Start munkaprogramok keretében újra hosszabb idõtávra és teljes munkaidõben alkalmazzák a közfoglalkoztatottakat. A közfoglalkoztatásról szóló törvény most azzal egészül ki, hogy a közfoglalkoztatottaknak évi 20 munkanap szabadság jár, pótszabadságról pedig nincs szó, sem gyermek, sem életkor után.

Kimondja továbbá, hogy a közfoglalkoztatottakra nem vonatkoznak a munka törvénykönyve például rendkívüli munkaidõre (túlórára), szabadságkiadásra stb. vonatkozó rendelkezései.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!