2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Elkötött kerékpárok, felvizezett gázolaj, ellopott szerszámgépekForrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-23 12:22:47
Három – derecskei szinten komolynak számító - bûncselekmény sorozat eredményes felgöngyölítésérõl számolt be Parti Attila rendõr-õrnagy, a helyi rendõrõrs bûnügyi alosztályvezetõje, aki egyúttal kérte a lakosság segítségét, közremûködését is.

Az utóbbi idõben Derecskén megszaporodtak a kerékpárlopások. A bejelentések, majd a nyomozás során, egyre több adat merült fel arra vonatkozóan, hogy nem csupán helybeli bûnözõk tizedelik a kétkerekûeket, hanem környékbeliek is szívesen kötnek el derecskei kerókat. A nyomozást siker koronázta, ugyanis a rendõrök látókörébe került egy olyan kismarjai fiatalember, aki Derecskére udvarolt, majd dolga végeztével hazafelé tartva, vonat helyett mindig „talált” magának egy kedvére való kerékpárt. „Áldozatait” fõként az általános iskolák kerékpártárolóiból és a mûvelõdési ház elõl választotta ki. Ez idáig kilenc kerékpárt talált meg és foglalt le a rendõrség. Mivel jelenleg több kerékpár tulajdonosa ismeretlen, a rendõrök kérik azok jelentkezését, akiknek a közelmúltban az említett helyekrõl ellopták a kerékpárját, haladéktalanul jelenjenek meg a derecskei rendõrõrsön, s tekintsék meg a lefoglalt bicikliket, hátha köztük lesz a sajátjuk.

 

Jó idõben érkezett a füles

Éppen a megfelelõ idõben jutott a nyomozók tudomására az, hogy derecskei személyek újabb kiszemelt áldozatuk felé tartanak a náluk lévõ öt kannánnyi – erõsen felvizezett – gázolajjal. A rendõrség munkatársai hamarosan megtalálták a keresett gépjármûvet, melyben valóban ott voltak a gázolajos kannák, amelyekrõl nem tudtak elszámolni a gépjármûben utazók. Elõállításukat és kihallgatásukat követõen, kiderült, hogy több helyi lakosnak értékesítettek már változó mennyiségben, nagymértékben felvizezett gázolajat, jóval a hivatalos ár alatt, bízva abban, hogy ha lebuknak az átveréssel, akkor sem jelentik a károsultak a rendõrségnek. Hiszen ki büszkélkedne azzal, hogy rovott múltú személyektõl veszi szinte fél áron az üzemanyagot?

 

A bûnözõi logika jól mûködött, ugyanis nem szívesen jelentkeztek azok a személyek, akiket íly módon becsaptak, ám a nyomozás során eddig közel fél tucat sértett személyére derült fény, akiknek kihallgatása folyamatban van. A rendõrség szintén kéri a lakosságot, hogy tartózkodjanak a kéz alóli vásárlástól, hiszen a várható hasznon túl büntetõjogi következmények is lehetnek. Jóllehet, az még nem nyert igazolást, hogy lopott gázolajat vizeztek fel, de érdemes a vásárlás elõtt azon is elgondolkodni, hogy vajon örülne-e a vásárló annak, ha az õ üzemanyagtartályából leszívott gázolajat adnák el, hiszen a bûnözõk csak azért élnek ezzel a lehetõséggel, mert potenciális vevõkörük miatt el tudják azt adni.

 

Régóta körözött bûnözõ akadt horogra

 

Hónapok óta borzolta a derecskeiek idegeit az, hogy az utóbbi idõben megszaporodtak azon bûncselekmények, amelyek során melléképületekbe törtek be, illetve gépjármûveket törtek fel sorozatosan, s jellemzõen nagy értékû szerszámgépeket loptak el ismeretlenek. A három hónapos nyomozás ezúttal is eredménnyel járt. A helyi rendõrök által jól ismert betörõ a kihallgatás során közel tucatnyi betörést ismert el, illetve a kihallgatás napján megmutatott minden helyszínt, valamint a legutóbbi bûncselekménybõl származó szerszámgépeket, melyeket még nem tudott eladni. Ezeket a rendõrség vissza is adta a tulajdonosoknak.

 

A gyanúsított elismerte, hogy minden esetben megvolt az orgazdája az általa ellopott értékeknek, és ezért is „specializálódott” a könnyen eladható, értékes szerszámgépekre: fúrók, flexek, csiszolók, motoros fûrészek „beszerzésére”. Az orgazdát is felelõsségre vonták, a nyomozás jelenleg is tart – mondta el Parti Attila.

 

A bûnügyi alosztályvezetõ elmondta még, hogy kiemelt figyelmet fordít a rendõrség a lopott árukat felvásárlókra, hiszen több esetben bebizonyosodott, hogy orgazdák nélkül nem lenne ilyen magas a hasonló bûncselekmények száma. Ezért is kérik a lakosokat, hogy bármilyen kecsegtetõ ajánlattal is keresik meg õket, ne éljenek ezzel a könnyû lehetõséggel, hiszen a Bûntetõ Törvénykönyv szigorúan bünteti az orgazdaság bûncselekményét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!