2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
OGY – Erzsébet-utalványban fizethetik augusztustól a szociális segély egy részétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-10 10:57:24
Budapest, 2012. július 9., hétfõ (MTI) – A települési önkormányzatok augusztus 1-jétõl rendeletben írhatják elõ, hogy legalább tízezer forintnyi rendszeres szociális segély folyósításakor az ellátás összegébõl ötezer forintot készételvásárlásra felhasználható Erzsébet-utalványban kell fizetni.

parlament errõl hétfõn a szociális tárgyú törvények módosításával döntött. Az indítványra 235-en szavaztak igennel – a kormánypárti frakciók -, 91-en pedig – az összes ellenzéki képviselõ – nemmel.

Változik a gyermekvédelmi törvény is: a módosítás értelmében a település jegyzõje a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak október 1-jétõl nem pénzben, hanem készétel-, ruházat- és tanszervásárlásra alkalmas Erzsébet-utalványban nyújt támogatást.

A kedvezmény összegérõl a parlament évente dönt.

Bekerült továbbá a törvénybe, hogy az óvodákban és iskolákban kötelezõ megszervezni a gyermekek étkeztetését.

Az Országgyûlés rögzítette azt is, hogy a következõ tanévtõl a gyermek életkorától és a család jövedelmi helyzetétõl függetlenül nem jár családi pótlék akkor, ha a gyermek ötven órát igazolatlanul hiányzik az iskolából.

Ezzel újraszabályozták és egyszerûsítették az iskoláztatási támogatás szüneteltetésének szabályait, és az iskolalátogatási kötelezettség elmulasztása miatt mindenkit ugyanaz a szankció sújt. Megszûnik a támogatás felfüggesztésének jogintézménye, vagyis a családi pótlékot nem kell családtámogatási folyószámlára utalni, és visszamenõleges kifizetésére nincs lehetõség, ha a gyermek ismét iskolába jár.

A jövõben az iskoláztatási támogatás szüneteltetésének ideje alatt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak sem kaphatják meg a természetben nyújtott ellátást.

Balog Zoltán emberierõforrás-miniszter indoklása szerint a módosítás elõnye, hogy a szigorúbb büntetés a gyermekeket és családjukat jobban ösztönzi a tanulmányi kötelezettség teljesítésére, miközben az eljárásrend egyszerûsödik.

Ugyanakkor ma a támogatást csak akkor folyósíthatják újból, ha a gyermek egyetlen tanórát sem mulaszt igazolás nélkül. Az indoklás szerint így néhány perces késések is a családi pótlék megvonásának fenntartását okozhatják. A parlament ezen most úgy enyhített, hogy a jegyzõnek akkor kell kezdeményeznie a pótlék újbóli kifizetését, ha a gyermek ötnél kevesebb órát hiányzik igazolatlanul.

A jogszabály meghatározza továbbá a támogatott lakhatás részleteit. A 2013. január 1-jétõl hatályba lépõ támogatási forma a fogyatékkal élõ embereknek, a pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegeknek, valamint a hajléktalanoknak biztosított ellátás, amely életkoruknak, egészségi állapotuknak és önellátási képességüknek megfelelõen biztosítja a lakhatást, a mentálhigiénés segítséget, valamint szükség esetén az étkezést, az ápolás-gondozást és a fejlesztést.

A törvénycsomag rendelkezik arról is, hogy a jövõben újra jár a gyes – nemcsak a rokkantsági ellátásban, hanem – a rehabilitációs ellátásban részesülõ kismamáknak is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!