2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Egyszerûsített kazáncsere? Mese habbal: sosem egyszerûForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-21 13:55:04
Nem hoz jelentõs változást a nemzetgazdasági miniszter legújabb rendelettervezetének azon passzusa, amely szerint a legfeljebb 36 kilowatt teljesítményû gázkészülékek - azaz például a gázkazánok - egyszerûsített módon cserélhetõk ki. Hiába ugyanis a hangzatos "egyszerûsített" elnevezés, korábban sem volt ez másképp.  

A rendelettervezet szerint Az egyszerûsített cserét nem kell engedélyeztetni, viszont azt csak az illetékes földgázelosztó - pb-gáz fogyasztó készülékek esetén a gázforgalmazó - elõírásai alapján feljogosított gázszerelõ végezheti. A szerelõnek rendelkeznie kell mûszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal is.

Az egyszerûsített csere elsõ feltétele, hogy az új készülék teljesítménye nem lehet nagyobb 36 kilowattnál. Ha a meglévõ készülék ennél kisebb teljesítményû, akkor az új sem lehet nagyobb a meglévõnél. Az egyszerû csere további feltétele, hogy a fogyasztónál lévõ gázvezetéket se átalakítani, se cserélni ne kelljen. Továbbá az új gázkészülék besorolásának meg kell egyeznie a régi besorolásával, és be kell szerezni a kéményseprõ-ipari közszolgáltató szakvéleményét arról, hogy a kémény megfelelõ. Amennyiben a készülék külsõ levegõvel mûködik, akkor azt a vezetéket a gyártó utasításainak megfelelõen kell kiépíteni.

A rendelettervezet fenti passzusa ugyanakkor nem hoz jelentõs változást, hiszen abban az esetben most sem kell gázterv, ha meglévõ készülékek cseréjérõl van szó (csak csere, nem pedig áthelyezéssel is járó csere), s ha az új készülék:

  • a réginél nem nagyobb teljesítményû,
  • a régivel azonos mûködési elvû,
  • a régivel azonos rendeltetésû,
  • és a készülékek osztályozása szerint (MSZ CEN/TR 1749) az új készülék a régivel azonos alcsoportba tartozik.

A gázfogyasztó készülékek nem tervköteles cseréje során természetesen jelenleg is ellenõrizni kell az eredeti létesítéskor hatályban lévõ vagy a GMBSZ elõírásait kielégítõ légellátási és égéstermék-elvezetési feltételek meglétét. E tekintetben a kémény megfelelõségének igazolásaként az idõszakos és érvényes kéményvizsgálati bizonylat is elfogadható.

Május 9-i ülésén hagyta jóvá egyébként a Fõvárosi Közgyûlés azt az indítványt, mely szerint a kéményseprés díjával megegyezõ pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az elõre bejelentett idõpontban a Fõvárosi Kéményseprõ-ipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) munkatársait.

A tapasztalatok szerint viszont éppen itt kezdõdik a feketeleves. Budapest ugyanis köztudottan a rossz kémények világvárosa, s a kémények felújítása minden esetben költséges feladat. Csak olyan kéményt szabad újra használatba venni, amelyet a megfelelõ jogosítványokkal rendelkezõ kivitelezõ javított. A kivitelezõnek nyilatkoznia kell a megfelelõ technológia betartásáról, jogosultságairól, valamint a beépített anyagok minõségérõl. A javítás utáni használatot engedélyezõ szakvéleményt csak a kivitelezõi nyilatkozat benyújtása után adja ki a területi kirendeltség, célszerû tehát a fentieket a kivitelezõ kiválasztásánál figyelembe venni!

Korábban egy Dániában élõ olvasónk osztotta meg velünk, náluk északon miként is zajlik egy kazáncsere. Bár kétségtelen, hogy nem ismerjük a helyi viszonyokat, azonban mindenképp tanulságos az eljárási rend:

"Új, kondenzációs gázkazán került beszerelésre a régi elöregedett kazán helyére. A kiválasztott típust a vizsgázott szerelõ szállította. Az átalakításhoz ugyanakkor semmilyen terv, engedély nem kell, mert a gáz mar be van vezetve és a szerelõ felel minden mûszaki részlet korrekt kivitelezéséért. A kémény, mint olyan megszûnt, mert azt a gázkészülék gyártója által kalibrált, típusvizsgával rendelkezõ csõvel bélelték ki. Kéményseprõ többet nem jön a házhoz. Az elvégzett szerelést, s a készülék típusát a szerelõ cég bejelentette a Gazmûveknek. A Gazmûvek ellenõrizte, hogy a gazcsatlakozásban megvan-e az elõirt 20 mbar nyomás. Az egész 24 órát vett igénybe. A készüléket es a kéménycsövet 3 évenként ellenõriztetni kell vizsgázott gázszerelõvel" - írta levelében olvasónk.


A rendelettervezet szerint ugyanakkor jelentõs változást hozhat, hogy a gázkészülékekkel kapcsolatos engedélyeket elsõ fokon a fõvárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és mûszaki biztonsági hatósága, míg másodfokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal adja majd ki. A mûszaki ellenõrzést ugyanis jelenleg az illetékes gázmûvek mûszaki ellenõrzési osztálya (MEO) végzi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!