2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Változik a kéményseprõ díjaForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-08-04 11:38:14
Januártól legkevesebb egy mérnökóra ellenértékét kell fizetni a kéményseprõ közszolgáltatónak, a kémény ellenõrzéséért

Az errõl szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapjára került fel, egy mérnökóra nettó díját legfeljebb 14 ezer forintban határozza meg. Ettõl lefelé 20 százalékkal lehet eltérni.

A jelenleg hatályos, 2005-ben született törvény szerint a kéményseprõ-ipari közszolgáltatás díjának a hatékonyan mûködõ vállalkozás ráfordításaira és a mûködés fejleszthetõ fenntartásához kell fedezetet biztosítani. A díj megállapításához a közszolgáltatás ellátója költségelemzést készít. A helyi önkormányzat a díj megállapításánál a fejlesztési célú költséghányadot figyelembe veheti.

A helyi önkormányzat képviselõ-testületének - a díj megállapításakor - ki kell kérnie a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét. Az új önkormányzati törvény szerint ezt a közszolgáltatást, a megye székhelyének önkormányzata szervezi, és látja el. Kivétel Pest megye, ahol az érdi önkormányzaté ez a kötelesség. Amennyiben egy helyi önkormányzat saját kézbe akarja venni ezt a közszolgáltatást, megteheti, de csak ha azt legalább 5 évre vállalja.

A kéményseprésért felelõs önkormányzat a közszolgáltatást elláthatja saját költségvetési szervvel, vagy nonprofit társasággal, de nyilvános pályázaton nyertes szakcéget is megbízhat.

A januártól hatályos törvény szerint a kéményseprõnek joga lesz leállítani a fûtést, ha az az életet, illetve a vagyonbiztonságot veszélyezteti. Ilyenkor értesítenie kell az építésügyi- és a tûzvédelmi hatóságot, továbbá a gázszolgáltatót is.

A törvény és rendelet tervezete szerint a kéményseprõ szolgáltatást köteles igénybe venni az ingatlan használója, ha a házban van kémény, vagy tartalék kémény. A szolgáltató az ellenõrzés idõpontjáról tájékoztatja a használót, de ha az nem jó a használónak, akkor a szolgáltató 30 napon belülre új idõpontot jelöl meg.

A szolgáltatás díját az ellátásért felelõs önkormányzat minden évben, november 30-ig, rendeletben állapítja meg. A díjak megállapításakor ki kell kérni a fogyasztóvédelmi hatóság és a szakmai érdekképviseletek véleményét.

Részletes budapesti kéményseprési díjtételek: FÕKÉTÜSZ Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. díjtábla

Az Országgyûlás idén júniusban fogadta el azt a jogszabályt, ami akár 30 ezres bírsággal büntetné a kéményseprés elmaradását. Ha az ingatlantulajdonos kötelezettségeinek nem tesz eleget, 5 ezer és 30 ezer forint közötti bírsággal sújthatják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!