2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Legjobbak között a Hajdú-bihari elsõsegélynyújtókForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-09-14 10:01:12
  Harmadik helyezést nyert a debreceni Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának gyermekcsapata a Magyar Vöröskereszt Országos Elsõsegélynyújtó Versenyén.  

 

Motoros baleset, gyalogosgázolás, vízbefulladás, csecsemõ-újraélesztés – ilyen és ehhez hasonló baleseti szituációkban kellett helytállniuk a 41. Országos Elsõsegélynyújtó Verseny résztvevõinek Szeged belvárosában szeptember 8-án. A Magyar Vöröskereszt rendezvényének 49 csapata és 255 versenyzõje között Hajdú-Bihar megyébõl két csapat indult. Harmadik helyezést ért el a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának csoportja a gyermekkorosztályban. A diákokat három pont választotta el a második helyezéstõl. Ifjúsági korosztályban a Svetits Katolikus Gimnázium 14. helyen végzett. A két csapat a megyei verseny nyerteseként jutott az országos fordulóra. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete az útaztatásukról is gondoskodott.

Az idei eredménynek együtt örültek megyénkbõl a diákok, az õket felkészítõ tanárelnökök, a Hajdú-bihari Vöröskereszt – mely a felkészítést megyei, területi, iskolai szinten segítette és motiválta –, és a képzésben, valamint a megyei versenyeken együttmûködõ mentõszolgálat.

Az Elsõsegélynyújtás Világnapján

A versenyzõknek 20 állomásos körpályán kellett teljesíteniük a feladatokat Szegeden. Az általános iskolások között a törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola, a középiskolásoknál a Csongrád megyei „Ifjúsági Vöröskeresztes Aktivisták”csapata, míg a felnõtteknél a pécsi „First Aid Ladies and Gentlemen” csapata bizonyult a legfelkészültebb elsõsegélynyújtónak.

A versenyzõk mellett közel 150 önkéntes segítõ, baleseti imitátor, 14 vöröskeresztes elsõsegélynyújtó koordinátor és 43 OMSZ-dolgozó vett részt. Az Országos Mentõszolgálat képviselõi értékelték a gyakorlati állomásokon a versenyzõk felkészültségét. A szimulációs gyakorlatokon gyermek, ifjúsági és felnõtt kategóriákban mérkõzhettek meg a résztvevõk.

 

Idén szeptember 8-án, szombaton volt az Elsõsegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon az elsõsegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük. „Nagy öröm számunkra, hogy pont ezen a jeles napon rendezhettük meg Országos Elsõsegélynyújtó Versenyünket” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt fõigazgatója. „Vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsõsegélynyújtó gyors és szakszerû beavatkozása életet menthet” – hívta fel a figyelmet a fõigazgató. „Az elsõsegélynyújtás nem helyettesíti a sürgõsségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás elsõ, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és javítja a túlélés esélyeit” – tette hozzá a humanitárius szervezet vezetõje.

 

Az idei verseny fõtámogatója a Budapest Bank volt. A pénzintézet az anyagi segítségen túl segítséget nyújtott a szervezésben, munkatársai önkéntesként vettek részt a rendezvényen.

 

4025 Debrecen, Simonffy u. 44. Telefon: (52) 531 427 Fax: (52) 315 122

E-mail: [email protected] www.voroskereszt.hu

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!