2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Lakásépítés híján zuhant az építõiparForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-02-15 11:24:48
Csaknem 6 százalékos volt a visszaesés tavaly az építõiparban, az ágazat teljesítményét jórészt a lakásépítések elmaradása húzta le. A szerzõdésállományok növekedése alapján jövõre akár javulhat is a helyzet.

Decemberben az építõipar termelése 3,1 százalékkal, 2012 egészében pedig 5,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Decemberben a két építményfõcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületek építése 0,2 százalékkal magasabb volt az elõzõ év azonos idõszakában mértnél, az egyéb építményeké (utak, vasutak, vezetékek) viszont 6,5 százalékkal csökkent. Az év egészében mind az épületek (7,6 százalék), mind az egyéb építmények (4 százalék) építése visszaesett.

Az épületek építésének visszaesését továbbra is a lakásépítések csökkenése és a nagyberuházások hiánya okozta. Az egyéb építmények építése kisebb mértékben csökkent, mivel a közmûépítések 8,5 százalékos mérséklõdését az út- és vasútépítõ vállalkozások termelésének emelkedése nagyrészt ellensúlyozta.

Az idei évre nézvést ugyanakkor optimizmusra adhat okot, hogy az építõipari vállalkozások tavaly 14,7 százalékkal nagyobb volumenû új szerzõdést kötöttek, mint 2011-ben. A december végi szerzõdésállomány értéke így 25,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 21,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 53 százalékkal magasabb volt.

Az építõipar termelõi árai 2012. negyedik negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 1,6 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 0,4, az egyéb építmények építése ágazatban 2, a speciális szaképítés ágazatban pedig 2,1 százalékkal nõttek. Az árak 2012-ben átlagosan 1,9 százalékkal emelkedtek 2011-hez képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!