2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Bankbetétek: csattog a nagyollóForrás: azapenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-14 11:43:01
2013. május 14. Hétfõn több betétet is elért a kamatcsökkentés, szerdától pedig további vágások várhatók. Sorra dõlnek ki a még tûrhetõ feltételeket kínáló konstrukciók. Rosszul járnak az apránként megtakarítók és a hosszú távon gondolkodók is.

Az egykor a legvonzóbb rendszeres megtakarítási számla, a CIB Malacperselye (mint arról korábban beszámoltunk) hétfõtõl már jóval kevesebbet kínál. Július közepétõl a bank további egy egész százalékkal viszi még lejjebb a kamatot. Az apránként megtakarítók (az ilyen típusú számlákról részleteket itt olvashat) szerdától másutt is szomorkodhatnak. A K&H május 15-étõl az alapkamatot csökkenti. Ha valaki nem tud az adott hónapban megtakarítani, és legfeljebb kétszer vesz fel pénzt, már csak 1,75 százalékra számíthat. A folyamatosan félretevõknek is kisebb holnaptól a kamat, de azok, akiknek számláján sok pénz van, amit havonta több mint 35 ezer forinttal hizlalnak, továbbra is négy százalékra számíthatnak. Nagy kockázatot nem vállal a K&H, hiszen az, aki átlépi az ötmilliót, csak 3,25 százalékot kap.

Gyanítható, hogy a még elég jónak számító kamatok is fokozatosan eltûnnek. A forint mellett devizában is. A CIB eurós Malacperselyénél június 17-étõl már csak két százalékot adnak majd. Tény persze, hogy a hitelintézet utoljára 2013 januárjában változtatott. A K&H – szokás szerint – mától ismét aprókat faragott devizabetétei (amúgy sem túlzottan látható) kamataiból. És az is lehet, hogy mindez még csak a kezdet! Pénz ugyanis bõven van a bankoknál, köszönik, nem szorulnak többre (érdemes elolvasni ezzel is foglalkozó blogunkat a hvg.hu-n).
Az OTP – szintén május 15-étõl – a takarékszámlán kínált prémium kamathoz nem nyúl, de az alapkamatot tovább vágja. Ötvenezer forintos átlagegyenleg alatt 1,75 százalékot, 2,5 millió forint felett 2,5 százalékot fizetnek. Itt a rendszeres megtakarítók még akkor is csak összesen három százalékkal (ez az EBKM) válhatnak „gazdagabbá”, ha milliókat tartanak számlájukon, amit havonta 25 ezer forint feletti összeggel növelnek. Itt azonban legalább nem kell attól tartani, hogy ha túl sok a pénz, akkor az kevésbé gyarapszik. (A megtakarítási számlák csökkentések utáni, tehát szerdától érvényes kínálatát itt találja.)

Tartósan látványos a zuhanás


A betéteseknek azonban sajnos ennél is több rossz hír akad. A tartós lekötések (amelyeknél legalább a kamatadótól mentesülhet a megtakarító) közül nagyon soknál automatikusan érvényesülnek a jegybanki kamatvágások. Mostanra a bankok már ott is léptek ahol nem így van (a legfrissebb ajánlatokat itt nézheti meg). Az Ersténél tovaszállt a friss pénz vonzására szolgáló akció a tartós betéti szerzõdéseknél (tbsz). Ez az érintetteknek 1,1 százalékponttal alacsonyabb kamatot jelent. Az adókedvezményhez szabott három- és ötéves lejáratnál is egy teljes százalék feletti az esés. A Volksbanknál 0,75 százalékpont, a K&H-nál pedig 0,6 százalékpont füstölt el.

A CIB a 3 éves Classic betétnél 0,25 százalékpontot, az ötévesnél viszont fél százalékpontot nyesett a kamatból – szintén mostantól. Május 13-ától az AXA attraktív, lekötött betétekre ajánlott kamata is lefogyott. A bank 0,2-0,75 százalékpontot vágott. Legerõteljesebben a 6-12 havi lekötésnél csökkentettek. (A betéti kamatokat itt kalkulálhatja.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!