2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Kata: 100 ezer felett repülhetünkForrás: ado.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-13 09:42:42
  Végrehajtási eljárás indulhat a kisadózó vállalkozások tételes adóját (Kata) választó adózókkal szemben, ha hátralékkal rendelkeznek – hívja fel a figyelmet közleményében a NAV. Ha 100 ezer forintot meghaladó összeggel tartozik az adózó, kikerülhet az adónembõl.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) rendelkezései szerint a tételes adó havi összegé automatikusan könyvelik a fenti adózói kör adószámláján.
Az állami adóhatóság több esetben tapasztalta azt, hogy a Kata alanyiságot választott adózók hátralékkal rendelkeznek, amely végrehajtási eljárás megindítását vonja maga után.

Ha a Kata alanya a naptári negyedév utolsó napján az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 100 000 forintot meghaladó végrehajtható adótartozással rendelkezik, az a Katv. 5. § (1) bekezdés j) pontja alapján a választott adóalanyiságnak a megszûnését eredményezi.

E jogkövetkezmények elkerülése érdekében az adóhatóság közleményében arra kéri az adózókat, hogy a tartozásokat idõben fizessék meg és esedékes fizetési kötelezettségeiket határidõben teljesítsék.

A Kata alany mentesül a tételes adó megfizetése alól, amennyiben az egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti. Ennek a ténynek a KEK KH-hoz, illetve az Szja.tv. 3. § 17. pontja szerinti egyéni vállalkozók esetében a kamarához történõ bejelentése nem pótolja a kötelezettség teljesítését, vagyis hogy az állami adóhatósághoz a 'T101 vagy 'T101E adatlapon a tárgyhónapot követõ hónap 12. napjáig be kell jelenteni, ha a tételes adó fizetési kötelezettség azért nem áll fenn az adott hónapban, mert az egyéni vállalkozó a tevékenységét szünetelteti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!