2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Máris lecsaptak a strandok vámszedõi! Így védekezzForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-06-20 11:10:08
Szinte még alig indult el a strandszezon, máris megjelentek a vízpartok trükkös (pontosabban nem is annyira trükkös) tolvajai: a Balatonnál a rendõrség már a napokban fogott el olyan tolvajokat, akik a vízparton dolgoztak. Érdemes tehát résen lenni, és vigyázni értékeinkre: mutatjuk, hogy lehet megelõzni a strandos lopásokat.  

Visszavonhatatlanul elindult a 2013-as strandszezon. Ezt nem csak onnan lehet tudni, hogy a kánikulának köszönhetõen megteltek a vízpartok és a fürdõk, hanem onnan is, hogy strandokon dolgozó tolvajok is megkezdték nyári munkájukat.

Hétfõn például a balatonedericsi strandon lopták el egy fürdõzõ pénztárcáját táskájából, benne okmányaival és közel húszezer forint készpénzzel. A rendõrök egyébként megtalálták a tolvajokat, leginkább annak köszönhetõen, hogy a táska tulajdonosa szemtanúja volt a cselekménynek, így a rövid idõn belül kiérkezõ rendõröknek pontos személyleírást tudott adni.

A strandok szarkái ugyanakkor legtöbbször nem nézik, hogy mit visznek, lehet az strandpapucs, úszószemüveg vagy napolaj, de esetenként komolyabb dolgok is eltûnnek, mint például mobiltelefon, fényképezõgép, vagy éppen pénztárca.

Az esetek többségében nehézséget okoz, hogy az áldozatok legtöbbször csak akkor veszik észre a bûncselekményt, amikor már indulnak hazafelé, így szemtanúk hiányában nehéz felderíteni a tettest. A strandi lopások a tényleges kár mellett nem kis bosszúságot is okoznak a meglopottaknak. Ezek a bosszantó esetek könnyedén elkerülhetõek lennének egy kis odafigyeléssel.

A legjobb védekezés a megelõzés

A rendõrség azt tanácsolja: ha strandra megyünk, használjuk az értékmegõrzõt, a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk, a parkoló autókban pedig ne hagyjunk látható helyen táskát, értéket, inkább a csomagtartóban helyezzük el azokat. Amennyiben mégis van olyan csomag, amit a gépkocsiban kell tárolni, azt lehetõség szerint a csomagtartóban helyezzük el. Egyterû, vagy kombi felépítményû autók esetében a csomagtér rolót minden esetben húzzuk ki, ezáltal a hátsó és oldalsó ablakon keresztül sem látható a csomagtér tartalma.

A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges, feltûnõ és értékes használati tárgyakat pedig egyszerûen hagyjuk otthon. A fürdõkben az óvatosságra általában a hangosbemondó is rendszeresen figyelmeztet, ahol a saját felelõsséget hangsúlyozzák, valamint azt, hogy egymásra figyeléssel is megelõzhetõek a lopások. Érdemes rákérdezni a bejáratnál, hogy van-e a strandon értékmegõrzõ, de a jól bevált nyakba akasztós pénztárca sem elvetendõ megoldás.

A rendõrség szakértõi szerint ha nem viszünk magunkkal nagyobb mennyiségû ékszert és készpénzt, ha nem hagyjuk felügyelet nélkül a csomagunkat benne értéktárgyainkkal, akkor tulajdonképpen nem történhet olyan, hogy meglopnak bennünket.

A rendõrök azt tanácsolják, amennyiben bûncselekmény sértettjévé, áldozatává válunk, minél elõbb jelezzük a strand vezetõségénél, és tegyünk bejelentést a legközelebbi rendõrkapitányságon.

Sorra lopták a kocsikat is


Tavaly július 1-jén egy gyõri család érkezett autóval Balatonalmádi egyik strandjára. Mielõtt bementek volna a vízbe, a fiatal édesanya egy strandtáskát hagyott hátra a parton értékes okostelefonnal és gépkocsijuk slusszkulcsával. Az elterjedt rossz szokás szerint õ is egy törölközõvel próbálta leplezni az õrizetlenül maradt értékeket. A család a fürdést követõen még étkezett is a szomszédos strand büféjében majd mintegy másfél órás távollét után ment csak vissza a leterített törölközõhöz. Ennek és az alá elrejtett táskának, azonban már csak a hûlt helyét találták.

A legrosszabb szerencsére nem következett be, a tolvaj a birtokába került kulccsal az autót nem vitte el, sõt még arra sem vállalkozott, hogy annak utas- és csomagterét további értékek megszerzése céljából átkutassa.

A 2011. évi szezonban csak a Balatonalmádi Rendõrkapitányság illetékességi területén összesen öt - többségében prémiumkategóriás - gépjármûvet tulajdonítottak el ismeretlen tettesek a saját kulcsával, melyeket tulajdonosaik könnyelmûen a leterített törölközõ alatt hagytak - ez is azt mutatja, hogy mennyire kiszolgáltatottak a fürdõzõ családok, pedig egy kis odafigyeléssel megelõzhetõ lenne a baj.

A rendõrség figyelmeztet

A Veszprém Megyei Rendõr-fõkapitányság a Pénzcentrum.hu-t arról tájékoztatta, hogy az idei évben több, az ilyen esetek megelõzésére figyelmeztetõ táblát is készítettek, amelyeket egyrészt elektronikus úton juttatnak el a strandokhoz, vendéglátóhelyekhez, másrészt fizikai formában is legyártatták õket, így a strandok konkrétan ki tudják helyezni saját területükön. Ez utóbbihoz egyébként pályázati forrásokat is kaptak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!