2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Sorakozó az ernyõ alatt! Kezdõdhet a takarékok átalakakításaForrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-28 09:39:23
A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) augusztus 27-én tartott közgyûlése elfogadta az új alapszabályt, megválasztotta a takarékszövetkezeti integráció központi bankjának vezetõ tisztségviselõit, továbbá jóváhagyta a Magyar Posta tõkeemelését. A Takarékbank közgyûlésével elindulhat az a közös munka, amelynek célja a szövetkezeti hitelintézetek modernizálása, hosszú távú, biztonságos és versenyképes mûködésének intézményi garantálása, valamint tõkehelyzetük megerõsítése - tájékoztatta a Privátbankárt a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete.

Közleményük szerint az elmúlt hetekben a szövetkezeti hitelintézetek vezetõ testületei, majd közgyûlései jóváhagyták az egyes szövetkezeti hitelintézetek új alapszabályait, ezt követõen tartotta meg közgyûlését a takarékszövetkezeti integráció központi bankja, a Takarékbank. A társaság korábbi alapszabályának megfelelõen a mai közgyûlésen elfogadott új alapszabályt korábban a társaság Felügyelõ Bizottsága már jóváhagyta.

Az elfogadott alapszabály új fejezetet nyit az integráció központi bankja és a szövetkezeti hitelintézetek együttmûködésében: egyrészt lehetõvé teszi, hogy a Takarékbank ténylegesen betöltse a törvényben kijelölt központi banki funkcióit, másrészt elõsegíti, hogy a szövetkezeti hitelintézetek tõkeerõs, versenyképes és stabil piaci szereplõkké váljanak, valamint hogy korszerû és egységes banki szolgáltatásokat nyújtsanak minden ügyfelüknek - fogalmaz a közlemény.

Elsõbbségi részvényt kapnak

A Takarékbank közgyûlése döntött a Magyar Posta mintegy 655 millió forintos tõkeemelésérõl is, amelynek révén a Magyar Állam a Magyar Fejlesztési Bankon és a Magyar Postán keresztül ideiglenesen – a vonatkozó törvényi elõírásoknak megfelelõen –többségi tulajdont szerez a Társaságban. Az állami tõkeemelés célja garantálni, hogy az új integráció, amelyben az államnak is tulajdonrésze van, jobban, korszerûbben és versenyképesebben mûködjön.

A közgyûlés döntött arról is, hogy a szövetkezeti hitelintézetek egyenként 2000 forint névértékû "C" sorozatú elsõbbségi részvényt kapnak a Takarékbankban, és ennek köszönhetõen minden Takarékbank részvényes szövetkezeti hitelintézet elsõbbségi részvénnyel rendelkezik majd az integráció központi bankjában (az MFB-nek és a Magyar Postának csupán törzsrészvényei vannak). A közgyûlés döntése értelmében – mintegy leképezve az egy tag egy szavazat szövetkezeti elvet – ezentúl minden szövetkezeti hitelintézetnek csak egy darab elsõbbségi részvénye lehet.

Megválasztották a vezetõket is

A Takarékbank új alapszabályának elfogadása mellett a mai közgyûlésen megújították a Társaság vezetõ testületeit is. A döntés értelmében az igazgatóság belsõ tagjává választották Szabó Leventét és Brezina Szabolcsot, míg tag lett Vida József a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetõje, Vojnits Tamás kormánybiztos, Szarka Zsolt a Magyar Posta vezérigazgatója, valamint a legnagyobb egyedi tulajdonost, az MFB-t képviselõ Nagy Csaba és Dr. Nyikos Péter.

A megújult Felügyelõ Bizottság tagjai lettek: Kultné Mátyás Rita a Mohácsi Takarék Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hartmann Imre a Pannon Takarék Bank Zrt. elnöke, Bede József a Szabolcs Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetõje, Lontai Dániel a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke – akit a Felügyelõ Bizottság elnökének posztjára is jelöltek –, Urbán Zoltán az MFB vezérigazgató-helyettese és a Magyar Postát képviselõ Hadházyné Dr. Burucs Magdolna Judit. A testületek maguk választják meg elnökeiket.

A verseny élénkülését várják

A közlemény szerint a szövetkezeti hitelintézeti szektor megújításáról szóló törvénnyel és a kapcsolódó kormányhatározattal – az azokban eldöntött, az Integrációs Szervezetnek történõ legalább 100 milliárd forint tõkejuttatást is figyelembe véve – az állam szándéka a szövetkezeti hitelintézetek modernizálása, hosszú távú, biztonságos és versenyképes mûködésének intézményi garantálása, valamint a prudens mûködés és tõkehelyzet biztosítása.

A megújuló együttmûködés – amelynek részeként a közeljövõben az integráció tagjainak egyetemleges felelõssége jelenik meg betétesek irányában – növeli a tagok tulajdonrészének értékét saját szövetkezeti hitelintézetükben és azon keresztül a Takarékbankban, míg az egységes központi szolgáltatások növelik a szövetkezeti hitelintézetek szolgáltatási színvonalát és jövedelemtermelõ képességét. Az új integráció hozzájárulhat a hazai bankpiac fellendüléséhez, az ügyfelek számára kedvezõ piaci verseny élénküléséhez, továbbá a banki nyereségek Magyarországon tartásához és a munkahelyteremtéshez - áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!