2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Itt a bizonyíték: mínuszos is lehet a rezsicsökkentésForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-29 09:49:10
Lehet negatív összegû is a rezsidíj-csökkentés miatti megtakarítás: olvasónk legfrissebb elszámolóján mínusz 373 forintot érvényesített a szolgáltató.

Korábban megjelent, "Ez a legújabb trükk? Ilyen rezsiszámlát is ritkán lát az ember" c. cikkünkben arra kértük olvasóinkat, küldjenek számunkra egy fotót olyan rendezõ, jóváíró, avagy elszámoló számlájukról, amelyen a rezsidíj-csökkentés miatti megtakarítás mértéke negatív összegben szerepel. Felhívásunkra az alábbi számla érkezett szerkesztõségünkbe, amelyen jól látszik, hogy olvasónk eddigi éves megtakarítása 4487 forintra rúg, ebben a számlában viszont mínusz 373 forintot érvényesített a szolgáltató.

 

A negatív összegû rezsicsökkentés természetesen nem azt jelenti, hogy a fogyasztónak kell fizetnie. Amennyiben a számlán jóváírás szerepel, vagyis a díjfizetõ visszakap valamekkora összeget a számlán negatív elõjellel jelenik meg a számára visszajáró összeg. A rezsicsökkentésbõl adódó megtakarítás számítása ugyanis - a törvényben foglalt kötelezettség szerint - ebben az esetben is megtörténik, de a visszajáró összegre vonatkozó megtakarítás negatív szám lesz. Tudniillik a visszatérítést tartalmazó negatív végösszegû számla esetében a rezsicsökkentés összege is negatív elõjelû számként jelenik meg, hiszen itt visszatérítésrõl van szó és nem pedig befizetési kötelezettségrõl.

Visszatérítés például a költségosztók alapján történõ utólagos elszámolásból, egyenletes díjfizetés éves elszámolásából, ingatlan adás-vétel során, illetve a hõfogyasztás korrekciója esetén történõ számlarendezésbõl adódhat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy kizárólag a rendezõ, jóváíró elszámoló számlában érvényesített rezsicsökkentés vehet fel negatív értéket, a kumulált (év elejétõl számított és összesített) rezsicsökkentés azonban minden esetben pozitív összeg lesz, ahogy ez látszik olvasónk által küldött számlán is

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!