2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Egyre népszerûbb a házi termesztésû dohányForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-24 20:40:00
A kelet-magyarországi településeken egyre többen ültetnek néhány dohánytövet, mert nem tudnak kétórányi bérnek megfelelõ összeget kifizetni egy doboz cigarettáért és így maguk készítik el cigarettaadagjukat lényegesen olcsóbban.

Dohánymagokhoz itthon nem lehet hozzájutni, mivel az egyetlen forgalmazó csak az integrált termesztésben részt vevõ termesztõknek adhat el magot, a Magyarországon köztermesztésben lévõ dohányfajták pedig hímsterilek, azaz az általuk hozott mag továbbszaporításra nem alkalmas. A legtöbben interneten szerzik be a többnyire Szlovákiából származó magokat – az ott termesztett dohány magva szaporításra alkalmas -, de dísznövényként palántához is hozzá lehet jutni.

 

A szabadban néhány napig szikkasztott dohányleveleket néhány percig szárítják a sütõben. Egy dohánytõ gondozás nélkül is 16-18 levelet növeszt, amelyekbõl durván 700 gramm száraz dohány nyerhetõ. A trafikokban kapható cigaretták száljában 0,9-1 gramm dohány van, tehát egy tõ dohányból nagyjából 700 szál, körülbelül 36 doboznyi cigaretta készíthetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!