2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hogy bújhatsz ki a végrehajtás alól?Forrás: azenpenzem.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-29 12:22:37
Elkészült az a „recept”, amelynek alkalmazása az ezt kidolgozó jogász szerint a devizahiteleseknél megakaszthatja a végrehajtási folyamatot. Egyelõre más ügyvéd nem vállalkozott arra, hogy véleményezze az eljárást, a beadványokat.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara a Kúria döntése (amelyben szinte minden devizahitelre vonatkoztathatóan a szerzõdés semmisségét mondta ki) alapján tudatta: felfüggeszthetõek a devizahitelesek ellen indított végrehajtási eljárások. Logikus volt a lépés, hiszen a Kúria belenyúlt ugyan a szerzõdésbe, így az végül érvényessé vált, de a banki követelések értékét érinti a dolog. Mint azonban arról korábban írtunk: a közjegyzõkön elvérezhetnek az adósok. Õk ugyanis állítólag vígan írogatják a szerzõdések felmondását, banki „bemondásra”.

 

Az ellentmondásra korábban Léhmann György (képünkön) hívta fel a figyelmet. A siófoki jogász azóta kidolgozta, mit is célszerû tenniük azoknak a devizahiteleseknek, akik ellen már megindult a végrehajtási eljárás. Közzétette azokat az iratokat, amelyeket a végrehajtási záradékot kiállító közjegyzõnek, valamint az illetékes bíróságnak javasol eljuttatni.

Felvázolta a pontos menetrendet

A menetrend szerint elõször a végrehajtási záradék törlése iránti kérelmet kell a közjegyzõnek elküldeni, négy példányban ajánlott küldeményként. Ezt követõen kell a végrehajtást kifogásolni az adós lakóhelye szerint illetékes bíróságnak címezve. A végrehajtási kifogást a végrehajtónak bármely intézkedése kézhezvételétõl számított 15 napon belül lehet megtenni, az egyik példányra ötezer forintos okmánybélyeget kell ragasztani. A végrehajtási kifogásban az adósok a végrehajtás felfüggesztését is kérik.

Mint Léhmann írja: a közjegyzõtõl kért törlési kérelem elutasítása esetén az adósok az ezt tartalmazó közjegyzõi irat kézhezvételétõl számított 15 napon belül fellebbezzenek. Ezt ahhoz a törvényszékhez küldjék, melynek területén a közjegyzõ tevékenykedik. A négy példányban a közjegyzõnek megküldött, de törvényszéknek címzett irat egyik példányára 10 ezer forintos okmánybélyeget kell ragasztani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!