2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Pénztárgépek – Mától mindenkinek rendelkeznie kell szerzõdéssel vagy megrendelésselForrás: Bors Online
Utolsó módosítás: 2013-10-02 08:15:39
A pénztárgép-cserére kötelezettek mától csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkezõ hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerzõdésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem alkalmaz szankciót azért, mert a nyugtaadási kötelezettséget nem online pénztárgéppel teljesítették, ha a cserére kötelezettek szeptember 3-ig megkérték az üzembe helyezési kódot, és megvan az új gép beszerzésére vonatkozó szerzõdésük vagy visszaigazolásuk. Az adóhatóság olyan szerzõdést vagy visszaigazolt megrendelést fogad el, amelyben szerepel az online pénztárgép leszállítására vagy beüzemelésére vonatkozó teljesítési határidõ.

Az elektronikus naplóval nem rendelkezõ hagyományos pénztárgépet legkésõbb az online kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezéséig lehet üzemeltetni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a napokban arra figyelmeztetett, egyre több kereskedõnél tapasztalják, hogy olyan pénztárgépet forgalmaz, amelynek a forgalmazójával valójában nincs szerzõdéses kapcsolatban, tehát semmi garancia nincsen arra, hogy az általa leszállítani ígért gépeket majd ténylegesen is megkapják a megrendelõk.

A tárca ezért fokozott figyelemre intette a pénztárgépcserével érintett vállalkozásokat, egyúttal javasolta, hogy a megrendelést megelõzõen minden érintett gyõzõdjön meg arról, hogy az értékesítõ által ajánlott pénztárgép valóban rendelkezik-e engedéllyel, illetve a megrendelést felvevõ kereskedõ jogosult e a választott forgalmazó termékének értékesítésére.

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!