2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A jármû téli felkészítéseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-08 09:01:17
A biztonság egyik alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota.

A jól megválasztott téligumikkal vészfékezés esetén jelentõsen lerövidül a féktávolság, a csapadék kellõ elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények között is egyenletes haladást biztosít. Télen legalább 4 mm-es profilmélység ajánlott.


Látni és látszani

A lengéscsillapítók állapotát mûszeres méréssel ellenõriztessük, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát befolyásolja. A fékhatást is mûszeres méréssel kell ellenõrizni. Fontos megnézni a fékbetétek vastagságát, a kézifék huzalját, a féltengely gumiharangjait. Lényeges, hogy a fényszóró jól legyen beállítva, és fényereje is megfelelõ legyen. A ködlámpákat csak akkor kapcsoljuk be, ha köd van! A “látni, látszani és alkalmazkodni” elv gyakorlati alkalmazása jelentõsen javíthatja a közlekedés biztonságát. A szélvédõn való átláthatóságot biztosítja a párátlanító rendszer, a hátsó ablakfûtés és a jó ablaktörlõ lapátok és gumik. Télire az ablakmosó tartályt fagyálló ablakmosó folyadékkal töltsük fel. Tartsuk készenlétben a jégoldót, a jégkaparót, kesztyût és lapátot.


Gyakoroljunk

A lámpaburákat rendszeresen tisztítsuk meg! Kedvezõtlen idõjárási viszonyok között mind az irányjelzõvel, mind pedig a féklámpával hamarabb kezdjük meg és hosszabb idõn át jelezzük szándékunkat, de az ne legyen megtévesztõ! A hûtõfolyadék szintjét és fagyáspontját is ellenõrizni kell, melyet minimum -20 C fokra állítsunk be. A kezdõ vezetõknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton, vagy egy üres parkolóban már az elsõ lefagyás, az elsõ hó megjelenésekor. Vezetéstechnikai pályákon azonban biztonságosabb körülmények között szakképzett oktatók segítségével lehet tapasztalatot szerezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!