2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nem kell munkásbuszForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-10 14:40:35
Valaha Berettyóújfaluba és Biharkeresztesre is százakat hordtak munkába.

Annak idején Berettyóújfaluban egész városrész jött létre azért, mert betelepülõ családok százai gondolták úgy, hogy az Elzett biztos megélhetést nyújthat számukra. Csakhogy piaci körülmények között a hajdanvolt nagy foglalkoztató térdre rogyott, és tömegek kerültek utcára.


Volt, hogy ezren is

- Én valaha még tanulmányi ösztöndíjasa is voltam az Elzettnek – kezdte egy személyes momentummal Muraközi István polgármester, hozzátéve, hogy a vállalat bedõlését a település munkaerõpiaca máig nem heverte ki. Mint mondta, Berettyóújfaluban ma nagyságrendileg annyi regisztrált álláskeresõt tartanak nyilván, ahányan fénykorában az Elzett-nél dolgoztak. – Hajdanán az ezer fõt is meghaladta a létszám, és a dolgozók felét autóbuszokkal hordták naponta munkába a környezõ településekrõl. Aztán jött a piacgazdaság és az ilyen gyárak, amelyek alapvetõen a látens munkanélküliség voltak hivatva elfedni, tönkrementek – tekintett vissza a rendszerváltó idõkre a városvezetõ, aki személyes kihívásnak érzi, hogy legalább ezer új munkahely jöjjön létre náluk.


Az enyészeté lett

A pártállam idején a komádi kendergyár több száz család számára jelentett megélhetést, a téesz mellett ez volt a legnagyobb munkáltató. A volt gyártelep évtizedek óta áll kihasználatlanul, több üzemépületnek már csak a falai meredeznek az ég felé, hiszen elloptak belõlük mindent, ami mozdítható volt.

- Az utóbbi években jónéhány tulajdonosa volt a gyárnak, szerzett itt érdekeltséget ukrán vállalkozó ugyanúgy, mint budapesti ügyvéd – ugrott elõre az idõben Tóth Ferenc polgármester, hozzátéve, hogy tartósan egyetlen vállalkozás tudta megvetni a lábát a hajdanvolt kendergyár területén. Õk tokhal-tenyésztéssel foglalkoznak a volt áztatómedencékben. Az önkormányzat egyébként egy-két évvel ezelõtt beadott egy elképzelést a kormányzati szerveknek arról, hogy miként lehetne a kendertermesztés- és feldolgozás hagyományát feléleszteni az elhagyott gyártelepen, de az általuk összeállított anyag valószínûleg egy asztalfiók mélyén landolt.

 

Erõteljes nosztalgia

Biharkeresztesen valaha mûködött egy fa- fém- és építõipari szövetkezet, ami fénykorában ötszáz embert foglalkoztatoot és 400 szakmunkástanuló gyakorlati képzésében vállalt szerepet. Barabás Ferenc polgármester még emlékszik azokra az idõkre, amikor munkásbuszok hordták a dolgozókat.

- Lassú kihalási folyamat után 2006. végén következett be a katasztrófa a felszámolással. Ma néhány tíz embert foglalkoztatnak vállalkozók a volt ktsz területén, nem csoda, hogy a keresztesi emberek mind erõsebb nosztalgiával gondolnak vissza a “boldog békeidõkre” – mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!