2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Indul a fûtési szezonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-15 19:57:52
Szeptember végéig 53 ezer fõvárosi lakásba még nem jutottak be a kéményseprõk, holott a kémények ellenõrzése a szén-monoxid-mérgezések megelõzését szolgálja.

Kitért rá, hogy ebben a helyzetben születtek meg azok a jogszabályi változások, amelyek nyomán a katasztrófavédelem hatósági felügyeletet lát el a kéményseprõ-szolgáltató felett. Ennek következménye, hogy a kéményseprõk két sikertelen ellenõrzési kísérletét követõen a katasztrófavédelem felszólítja és végsõ esetben megbírságolhatja a lakástulajdonosokat. Utóbbi nem cél, ám mindenképpen meg kívánják elõzni a szén-monoxid-mérgezéseket - tette hozzá a fõvárosi katasztrófavédelem helyettes vezetõje. Szintén a jogszabály változásának következtében immár kötelezõ szén-monoxid-érzékelõk felszerelése a vendéglátóhelyeken és a közintézményekben, illetve az új építésû lakásokban, ha nyílt égésterû fûtõberendezést mûködtetnek.

Kovács Balázs, a Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. igazgatója arról szólt, hogy az elmúlt évhez képest ugyan a felére csökkent azoknak a fõvárosi lakásoknak a száma, ahová nem tudnak bejutni a kéményseprõk, ám az idén még így sem tudták ellenõrizni 53 ezer lakóingatlan kéményeit, miközben olyan szolgáltatást mûködtetnek, amelyet kötelezõ igénybe venniük az ingatlantulajdonosoknak.

Ezért azon dolgoznak, hogy minél zökkenõmentesebb legyen a kéményseprõk fogadása. Az értesítésen túl a kemenysepro.hu-n már bárki megnézheti, hogy mikor aktuális nála a kéményseprõi ellenõrzés, illetve ha a fogyasztó igényli, egy héttel a látogatás elõtt e-mail, három nappal elõtte pedig SMS által értesítik - mondta az igazgató. Az országban 4,5-5 millió kémény található, ebbõl több mint félmillió javításra szorul - mondta Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprõmesterek Szövetségének elnöke. A szakember olyan veszélyekre is felhívta a figyelmet, mint hogy a nyáron fokozott légzárásúra cserélt ablak miatt nem kap elég levegõt a nyílt égésterû gázkészülék, illetve a beállított fatüzelésû kandalló képes visszafordítani a kéményben a gázkészülék égéstermékét.

A nyílt égésterû vízmelegítõk, kazánok levegõ-utánpótlását akadályozzák még a konyhai szagelszívók, illetve a fürdõszobákba szerelt elszívók is. Jelenleg a lakások közel 80 százaléka gázfûtéses, de a földgáz drágulásával egyre többen térnek át fatüzelésre. A vizes, illetve nem kellõ méretre aprított fa lefojtja a tüzet, amitõl a kéményben lerakódik a kátrány. Ez kéménytüzet is okozhat, az elmúlt fûtési szezonban közel ötszáz esetben volt erre példa - mondta a szakmai szervezet elnöke, aki az újraindított vegyes tüzelésû kazánok veszélyeire is felhívta a figyelmet: csak a kémény ellenõrzése után szabad begyújtani azokban.

Az olaj- és vegyes tüzelésû berendezéseket kiszolgáló kéményeket évente kétszer, a gáztüzelésûeket pedig egyszer kötelesek ellenõrizni a kéményseprõk. Keddtõl - új feladatként - a szén-monoxid-riasztókat is ellenõrizniük kell azokon a helyeken, ahol felszerelésük kötelezõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!