2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Ki jár jól a jövõ évi adószabályokkal?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-21 20:13:32
A kiskeresetûek adótörvénye a kormány jövõ évre vonatkozó jogszabálycsomagja, szinte csak adócsökkentés szerepel benne - hangsúlyozta pénteken a kormányszóvivõ és a Fidesz frakcióvezetõje.

Egyúttal rámutattak, hogy az eddigi családi adókedvezmény már az egyéni járulékok, azaz a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehetõ lesz, ami így mintegy 900 ezer családra vonatkozik majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken nyújtja be az Országgyûlésnek a kormány által elfogadott, jövõ évi adótörvényekrõl szóló javaslatot. Giró-Szász András kormányszóvivõ hangsúlyozta: az egyéni járulékokra kiterjesztett kedvezménnyel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetûek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik, az intézkedés mintegy 260 ezer családot érint. A kabinet legfontosabb adópolitikai céljáról, a kiskeresetûek adócsökkentésérõl szólva kiemelte, hogy a családtámogatáson keresztül megfelelõ alapot kívánnak biztosítani a családtervezéshez és a gyermekvállaláshoz, a családi adókedvezményt a gyermekeket nevelõ családok teljes körére kiterjesztik.

Hozzátette: a kedvezmény eddig mintegy 600 ezer családot érintett, 2014-tõl viszont mintegy 900 ezer családra, majdnem 5 millió állampolgárra vonatkozik majd. A két gyermeket nevelõ, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkezõ családok havonta 5600 forintos nettó jövedelemnövekedéssel számolhatnak, míg bruttó 110 ezer forintos családi jövedelem esetén 2400 forintnyi többlettel. Három gyermek esetében, bruttó 100 ezer forintos kereset esetén havi nettó 17 ezer forinttal több marad a családi kasszában, 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forint. Két magyar átlagjövedelem esetén, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett 35 ezer forintot jelent a megtakarítás - fûzte hozzá.

Szavai szerint a magyar adópolitika a hosszú távú, stabil intézkedések felé fordul, az adórendszer szerkezeti átalakítása lezártnak tekinthetõ, 2014 a finomhangolás éve a magyar adórendszer vonatkozásában. Az elõzõ három év egyértelmûen bizonyította az egykulcsos adórendszer eredményességét, az egész adórendszer átalakításának köszönhetõen az elmúlt három évben 1500 milliárd forintot meghaladó összeg maradt az embereknél - mondta.

"A kormány nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a jövedelemadók súlyát ne a munkára terhelt adókra, hanem a fogyasztásra, a forgalmi típusú adókra helyezze" - emelte ki, és emlékeztetett arra, hogy a családi adózás bevezetésével évente eddig 180 milliárd forintot hagyott a családoknál az állam, a mostani lépés ezt az összeget növeli. Az adóváltozásokról szólva közölte: nincs adónövekedés a csomagban, és számtalan, külsõ szervezet által kért egyszerûsítés, módosítás található abban. A szervezetek között említette a borászokat, az iparkamarákat, az ásványolaj-szövetséget.

Rogán Antal , a Fidesz parlamenti frakciójának vezetõje az M1 Ma reggel, valamint a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában arról beszélt: jövõre gyakorlatilag nem lesznek új adónemek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez még alakulhat a parlamenti vitában. A kormány célja az adóbiztonság, a kiszámíthatóság, fõként a vállalkozások miatt - hangsúlyozta. A kabinet célja az is, hogy ténylegesen több pénzt tudjanak hagyni a kiskeresetû családoknál, a két vagy kettõnél több gyermeket nevelõ kiskeresetû családok bruttó jövedelme jövõre nettó jövedelemmé fog válni, vagyis gyakorlatilag nem kell majd adót fizetniük. Tájékoztatása szerint megmaradnak a munkavállalói kedvezmények, amelyet elsõsorban a munkaadó kap.

Ismertetése szerint a több mint egy éve meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv jelentõs eredményeket hozott: ma Magyarországon 740 ezer olyan munkavállaló van, aki után a munkáltató nem fizeti ki a teljes szociális hozzájárulási adót. Jelenleg minden ötödik munkahelyet támogatja a kormány, ez teszi lehetõvé, hogy ezeket meg lehessen tartani és újakat lehessen teremteni. Jövõre megmarad a vállalkozói adózás, köztük az eva, a kata és a kiva is. A munkát terhelõ adót csökkentik, a fogyasztási adózást szinten tartják - tette hozzá Rogán Antal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!