2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Csaknem tízmilliárd forint jut hajléktalanellátásraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-28 18:54:54
Néhány nap múlva, novemberben elkezdõdik a téli hajléktalangondozás: országszerte csaknem 12 ezer férõhelyen várják a rászorulókat.

Novembertõl kezdõdik az úgynevezett krízis idõszak a hajléktalan ellátásban. Ilyenkor több férõhelyet biztosítanak és megerõsítik az utcai szolgálatot is.  A hideg beálltával még azoknak a hajléktalanoknak is a fele bevonul a szállókra, akik máskor nem fogadnak el segítséget.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója azt mondta: ilyenkor még plusz idõszakos férõhelyeket szoktak a különbözõ szállásnyújtó intézmények mûködtetni, ami azt jelenti, hogy körülbelül tíz százalékkal bõvül a férõhelyek száma, ahová éjjel be tudnak menni a hajléktalanok.

Az elmúlt két évben csak Budapesten hétszázzal bõvült a férõhelyek száma. Így most már országszerte közel 12 ezer hajléktalant tudnak fogadni az intézmények - novembertõl ugyanakkor tilos is lesz a közterületek egy részén lakniuk.

Idén közel 10 milliárd forint jut hajléktalan-ellátásra. A pénzbõl olyan programokat is támogatnak, amelyek segítik a hajléktalanokat az újrakezdésben.

„Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk képzésekre, olyan munkahelyeknek a támogatására, amelyekben adott esetben a hajléktalanok újra vissza tudnak menni dolgozni és visszakapcsolódhatnak a munkába, és a támogatott lakhatásba"- közölte Soltész Miklós, az Emmi szociális és családügyért felelõs államtitkára.

Egy friss jogszabály alapján mától a rászorulók - így a hajléktalanok is - rendkívül alacsony áron, már havi kétezer forinttól kérhetnek ideiglenes elhelyezést a Nemzeti Eszközkezelõ által meghirdetett, üres ingatlanokban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!