2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Igyekeznek tájékoztatni a hajléktalanokat a tiltott helyekrõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-16 20:07:29
Utcai szolgálatok próbálják tájékoztatni a hajléktalanokat arról, hogy a csütörtökön elfogadott fõvárosi rendelet szerint hol nem tartózkodhatnak majd életvitelszerûen közterületen Budapesten,

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai igazgatója elmondta, hogy a tiltott világörökségi területeken már hetekkel ezelõtt megkezdõdött az érintettek tájékoztatása.

A csütörtöki rendelet által kijelölt területekkel kapcsolatban egyes utcai szolgálatok próbálnak meg tájékoztatni hajléktalan embereket, de - mint mondta - még nincs olyan térkép, amely alapján dolgozni lehetne.

Gyõri Péter, aki a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnökebeszélt arról, hogy fõvárosi szinten szoros egyeztetés folyik a hajléktalanellátók és a rendészeti igazgatóság között a rendelet jövõbeni alkalmazásáról, a kerületi közterület-felügyeletekkel viszont eddig sem volt egyeztetés. Szerinte kerületi szinten esetleg "akár radikális akciókra" is lehet majd számítani, ha elkezdik alkalmazni a rendeletet.

Elmondta azt is, hogy a tiltott területnek számító 29 kiemelt aluljáróban éjszakánként 30-50 hajléktalan ember tartózkodik, "látható közterületen" pedig 300-400 ember lehet.

A Fõvárosi Közgyûlés csütörtökön fogadta el azt a rendeletet amely jogellenesnek minõsíti az életvitelszerû tartózkodást egyes közterületeken. A rendelet a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

Jogellenes lesz az életvitelszerû tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület lesz 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzetek.

Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfõ, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti keresztezõdés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos aluljáró.

A tilalom kiterjed a játszóterek, köztemetõk, és gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsõoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint a 100 méteres körzetükre. A tervezetben szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsõik.

A kerületi önkormányzatok közül a II., a IV., a VI., a IX., a X., a XI., a XIII., a XIV., a XVI., a XVII, a XVIII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület kérte további területek rendeletbe foglalását, ezek a törvény erejénél fogva a rendelet részei.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!