2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Meghirdették a 2014-es országos konyhakert-mûvelési programotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-16 20:27:07
Egyre többen tartják fontosnak, hogy minél jobb minõségû és egészséges élelmiszert termeljenek meg maguknak és minél több település kapcsolódjon be az idén már országos méretûvé szélesedett konyhakert-mûvelési programba - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, a Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésû mozgalom 2014. évre való meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A konyhakertek ápolása, gondozása azért fontos, hogy fenntartsák az adott tájra jellemzõ termelési kultúrát, átadják a követésre méltó mûvelési hagyományokat és biztosítsák az õshonos, ritka növényféleségek továbbélését - húzta alá a szakminiszter.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, az idén 60 településrõl 939-en vettek részt a karcagi minta alapján megszervezett Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésû programban. A hagyományos népi kertkultúra felélesztésére hivatott programhoz öt kategóriában lehetett csatlakozni, így az erkélyen kialakított, az 50 négyzetméter alatti, illetve feletti alapterületû, valamint zöldséges és gyümölcsös zártkert megmûvelésével.

A csatlakozó települések között voltak Karcag határon túli testvérvárosai - a felvidéki Szepsi, az erdélyi Székelykeresztúr és a délvidéki Bácskossuthfalva - és megrendezték a versenyt a szerbiai Temerinben is. A legtöbb nevezés - szám szerint 101 - Nagykanizsáról érkezett, de élénk volt az érdeklõdés Jászapátin, Karcagon, Csongrádon, Encsen és Komlóskán is.

Korosztályi megoszlást tekintve a legfiatalabb versenyzõként egy négyéves bagi gyermek, míg legidõsebbként egy 95 éves karcagi férfi mûvelte a kertet. A vetélkedésbe több óvodáscsoportot, valamint általános- és középiskola tanulóit sikerült bevonni. A szervezést és lebonyolítást sok településen a helyi kertbarát kör végezte, míg Bagon és Fonyódon kifejezetten a verseny miatt hoztak létre ilyen civil szervezetet.

Az idei versengésben Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésû díjra 35 település 69 kertre tett javaslatot. Az országos zsûri végül 24-nek ítélte oda az elismerést, amely egy gratuláló oklevél mellett Györfi Sándor Munkácsy-díjas, érdemes szobrászmûvész kisplasztikája volt.

Kovács Szilvia szólt arról is: bíznak abban, hogy jövõre jóval ezer fölé emelkedik a résztvevõk száma. A 2014. év újdonsága, hogy a kertmûvelõknek egy madárbarát kert kialakítását is meghatározzák feladatként. A gyermekek számára kedvcsinálóként rajzpályázatot hirdetnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!