2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Elárulták: nem állítják le a végrehajtásokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-17 20:05:16
A kilakoltatási moratórium féléves idõtartamra védi az adósokat, a végrehajtási eljárások azonban a novembertõl májusig terjedõ idõszakban sem állnak le. Egyedül a birtokba vétel tolódik az ezt követõ idõszakra.

A több mint tíz éve hatályos kilakoltatási moratóriumot, ami december 1-jétõl február 28-áig élt, nemrég kitolták november 1-jétõl április 30-áig, ettõl azonban még a végrehajtási ügyek mennek. Az ingatlanvégrehajtásokat ugyanúgy elõkészítik, vagy akár meg is tartják, mindössze a birtokba vétel tolódik májusra – jelentette ki Schmidt Zoltán, a Magyar Végrehajtói Kamara titkára az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Az ingatlanok becsértékét a végrehajtó állapítja meg, többnyire az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzat adócsoportjától bekért adó- és értékbizonyítvány alapján. A végrehajtók általában elfogadják az ebben szereplõ becsértéket, és csak kivételes esetekben térnek el ettõl. Ez ellen bármelyik, az ingatlan tulajdoni lapján szereplõ fél kifogást tehet, és ezt különösebben indokolnia sem kell. Sokszor az adósok – épp ezért – ezt az eljárás során idõhúzásra is használják.

Ez esetben ugyanis a folyamat megakad: a végrehajtónak a teljes iratanyagot be kell nyújtania a bíróságra, mely kirendel egy ingatlanszakértõ-becsüs. A bíróság által kimondott becsértéket pedig még meg lehet fellebbezni – magyarázta a titkár.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az árveréseken a legtöbbet kínáló ajánlattevõ viheti el az ingatlanokat. A lakóingatlanok esetében ajánlatnak az tekinthetõ, ami a kikiáltási ár legalább 70 százaléka.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!