2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Új beruházások támogatásával folytatódik a növekedési hitelprogramForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-21 12:45:04
Folytatódik a jegybank növekedési hitelprogramja, amely 2014 tavaszától új lendületet kap, hiszen uniós forrásokkal együtt jelentõsen hozzájárulhat a gazdasági növekedés fenntartásához. Errõl a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszélt egy konferencián.

A Magyar Nemzeti Bank által indított program, most a második szakaszában van. Ennek keretében a jegybank összesen 500 milliárd forint nulla százalékos kamatozású hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak, amelyért azok továbbra is legfeljebb 2,5 százalékos kamatot számolhatnak fel az ügyfeleknek.

Itt már nem a korábban asztalfiókokban megbúvó beruházásokat beszik elõ a vállakozók, hanem új beruházásokban gondolkodnak, ami idõ igényes - mondta Matolcsy György, hozzátéve, hogy emiatt a következõ hónapokban kissé lassul majd az olcsó hitelek lehívása. De ez nem baj, mert az eddig folyósított kölcsönök egyre jobban éreztetik hatásukat a gazdaságban - mondta.

Ez jövõre még inkább így lehet, hiszen a 2014 és a 2020 közötti idõszakban a Magyarországra érkezõ uniós források és a növekedési hitelprogram felhasználásában várhatóan együttmûködik majd a kormány és a jegybank. 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint együttmûködés alakulhat ki jövõre a kormányzat és a jegybank között a beruházás központú növekedéshez szükséges források elõteremtésében. Hozzátette: ez is azt jelenti, hogy beérik, finomodik a jegybank növekedési hitelprogramja. Matolcsy György szólt arról is, hogy a programnak köszönhetõen a bankrendszerben erõsödött a verseny, amelyben a kisebb bankok is helyt álltak.

Hegedûs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója szerint az olcsó hitelek nagyon kellettek, illetve kellenek a kis - és középvállalkozásoknak, amelyek így fejlõdni tudnak. Elmondta, hogy a hitelprogram sikerességét a benne szereplõk közös érdekei garantálták. A Gránit Bank számításai szerint a hitelprogram elsõ üteme 0,3 és 0,6 százalék közötti mértékben növelheti a GDP-t.

Matolcsy György szerint a gazdaság talpra állt és ebben nagy szerepe volt annak, hogy a kormány 2010-ben gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, amelynek egyik fõ eleme volt az igazságos, egykulcsos adórendszer, ami nélkül nem lenne növekedési hitelprogram sem. Abban, hogy az ország rendbe tette pénzügyeit, a jegybankelnök szerint szerepe volt annak is, hogy Magyarország az unortodox gazdaságpolitikát választotta a megszorítások helyett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!