2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
A Bosch eladja arnstadti gyárának egy részét, Hatvanból áthelyezik egy termék gyártásátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-28 07:59:20
Címkék: Bihari hírek, Bosch
A Bosch eladja a németországi Arnstadtban mûködõ gyárának egy részét, ugyanakkor egy gépjármû-elektronikai termék gyártását Hatvanból Arnstadtba telepíti át. A lépés a hatvani gyárban 120 embert érint, akiknek azonnal más munkalehetõséget biztosítanak a hatvani gyáron belül - közölte a Bosch kedden.

Ficzere Ferenc, a magyarországi Bosch-csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a folyamat 2014 végéig zajlik le, és a több mint 4000 munkavállalót foglalkoztató hatvani gyárban 120-an dolgoznak az érintett gyártósoron. Ezeknek a munkavállalóknak a gyáron belül azonnal más munkát biztosítanak, és átképzésüket is biztosítják - hangsúlyozta.

A Bosch közleménye szerint 2014-ben az átszervezés ellenére a Bosch a hatvani gyárban továbbra is létszámnövekedést tervez, fenntartva a hatvani Bosch vezetõ szerepét a gépjármû-elektronika iparágban. Az 1998-ban alapított hatvani gyártóüzem a Bosch-csoport autóelektronikai divíziójának legnagyobb gyártó központja a világon. Elsõsorban vezérlõ elektronikákat gyártanak automata sebességváltóhoz, ABS-hez, légzsákhoz, elektrohidraulikus szervóhoz, karosszériaelektronikához, fedélzeti számítógéphez, valamint ESP és tolatóradar szenzorokat és komplett mûszerfalakat is.

A Bosch keddi közleményében emlékeztet: 2013 márciusában jelentette be, hogy megszünteti tevékenységét a kristályos napelem szektorban. A lehetséges legtöbb munkahely megtartása érdekében széles körben kerestek befektetõket, elsõsorban a kizárólag napelem-technológiával foglalkozó vállalatok között, de megkerestek számos ágazaton kívüli céget is.

Ennek a folyamatnak a keretében a keddi bejelentés szerint a Bosch a cellák és modulok arnstadti gyártásának eladását tervezi a SolarWorld AG részére. A vevõ körülbelül 800 dolgozót kíván foglalkoztatni, az errõl szóló szerzõdést a felek kedden írták alá. A gyár egy részét egy további befektetõ tervezi kibérelni gyógyszeripari termékek gyártására, és ezzel körülbelül 100 munkahelyet hoz létre, már az errõl szóló szándéknyilatkozatot is aláírták.

Az arnstadti telephely fennmaradó részében a Bosch a jövõben autóipari termék gyártását tervezi a közlemény szerint, így egy gépjármû-elektronikai termék gyártását Hatvanból a németországi városba telepíti. A Bosch hozzáfûzi: a még fennálló kereskedelmi és szervizkötelezettségek teljesítésére új céget kíván létrehozni, ezzel középtávon további 250 munkahely marad meg.

A SolarWorld az arnstadti gyárra vonatkozó üzleti tervet dolgozott ki, amelyben az arnstadti telephelynek a SolarWorld cégcsoporton belül központi és hosszú távú szerepet szán. A megvalósítás érdekében a Bosch mielõbb megkezdi a tárgyalásokat a munkavállalók képviselõivel.

"Az 1500 munkavállalóból várhatóan körülbelül 1100 fõ számára tudunk munkát kínálni. A tárgyalási folyamat hosszadalmas volt, de ha a megegyezés a terv szerint megvalósul, a dolgozók nagy részének sikerül perspektívát teremtenünk. Ennek elérésére sok idõt és pénzt szántunk" - idézi a közlemény Volkmar Dennert, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnökét.

A Bosch közölte azt is, hogy a vénissieux-i (Franciaország) modulgyárra hasonló megoldásokat keres: tárgyalásokat folytat a napelemszektorhoz, valamint más ágazatokhoz tartozó befektetõkkel, és itt is vizsgálja, hogy a jövõben a telephelyen gyártható-e más üzletág terméke. A 2013. márciusi bejelentésnek megfelelõen a Brandenburgban mûködõ Bosch Solar CIS Tech GmbH és a hamburgi Bosch Power Tec GmbH változatlanul folytatja tevékenységét - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!