2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
50 milliárdos többlettámogatás az önkormányzatoknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-01 07:21:23
30 és fél milliárd forintot kap 1875 önkormányzat mûködõképessége megõrzésére. Idén összesen csaknem 50 milliárd forint mûködési többlettámogatást kaptak az önkormányzatok, a források elegendõek arra, hogy minden település tartozásmentesen le tudja zárni a 2013-as évet.

Az adósságátvállalás mellett 30 milliárd 466 millió forintot kap 1875 önkormányzat mûködõképessége megõrzésére. Az érintett települések szeptember 30-ig pályázhattak a többletforrásra a tárcánál, részletezve, hogy milyen jellegû fizetési nehézségük van.

A pályázatra 1890 önkormányzat jelentkezett 76,1 milliárd forint forrásigénnyel, összesen 23 problémát megjelölve. Az igények egy része indokoltatlan volt, a másik része pedig jórészt adósságtörlesztéshez kapcsolódott.

Tállai András a Duna Televízió Közbeszéd címû mûsorában szólt arról, hogy idén összesen csaknem 50 milliárd forint mûködési többlettámogatást kaptak az önkormányzatok, a források elegendõek arra, hogy minden település tartozásmentesen le tudja zárni a 2013-as évet.

- Augusztus-szeptember hónapokban az önkormányzatok már kaptak 17 és fél milliárdot egy belügyminiszteri rendelet alapján. Erre nem kellett pályázniuk, hanem bizonyos mutatók alapján, öt különbözõ jogcímen kaptak forrást - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter év közbeni döntései nyomán pedig további 443 millió forinthoz jutott 23 önkormányzat az általános tartalékból.

Tállai kiemelte: ezek a támogatások rövidesen megszûnnek, így egyes önkormányzatoknak változtaniuk kell gazdálkodásukon. A politikus elmondása szerint vannak települések, amelyek felelõtlenül költekeznek, majd az államtól várják problémáik megoldását.

Az államtitkár szólt arról is, hogy jövõre valóban kevesebb forrás jut az önkormányzatoknak mint 2010-ben, azonban ellátandó feladataik száma is jelentõsen csökkent.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!