2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Változhat a földtörvényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-01 22:00:51
A parlament az elõzõ három héthez hasonlóan most is három napot ülésezik. A képviselõk szerdán várhatóan a 2014-es büdzsé újra megnyitott részletes vitáját folytatják le.

A Ház ülése hétfõn 13 órakor, az MSZP-frakcióba érkezõ Kránitz László mandátumigazolásával kezdõdik. Az ellenzéki politikus a szocialista padsorokban Mandur Lászlót váltja, aki a közelmúltban a Közszolgálati Közalapítvány kurátora lett. A megszokott interpellációs blokk után határozathozatalokkal folytatja munkáját a parlament.

 

Zárószavazásra lehet számítani az alaptörvény ötödik módosításával összefüggõ törvényváltoztatási javaslat esetében. A kormány javaslatában eltörölné az alkotmánybírák 70 éves korhatárát, továbbá több ponton módosítaná a választási eljárási törvényt, egyebek mellett részletesen szabályozná a politikai reklámok közzétételét a kampányidõszakban.

 

Az Országgyûlés meghatározhatja továbbá a hamarosan hatályba lépõ új földtörvény részletszabályait. Az errõl szóló törvényjavaslatot elõzõ hétfõn kezdte tárgyalni a Ház. Az elõzetes napirend alapján szavazás várható az államfõ által legutóbb visszaküldött, a zsebszerzõdések elleni fellépés érdekében hozott törvénymódosításról. A házelnök immáron az egymást követõ harmadik héten javasolja, hogy az Országgyûlés vegye napirendjére a reagálást Áder János köztársasági elnök politikai vétójára.

 

A képviselõk jóváhagyhatják a vatikáni szerzõdés módosítását is, amelynek alapján a katolikus egyház felsõoktatási intézményei az államiakkal azonos elv és mérték szerint részesülnek pénzügyi támogatásból, emellett pályázati úton, illetve más központi elõirányzatokból is kaphatnak forrásokat.

 

Kedden a kormány korábban tárgyalni kezdett hitelintézeti törvénymódosító javaslatcsomagjainak részletes vitája mellett két emléknap létrehozása is napirendre kerül. Kormánypárti képviselõk május 6-át a jászkun önmegváltás, január 19-ét pedig a magyarországi németek elhurcolásának és elûzetésének emléknapjává tennék.

 

A jászkun önmegváltás emléknapjával annak állítanának emléket, hogy Mária Terézia 1745-ben aláírta a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt.

 

Szerdán az Országgyûlés újra megnyitja a jövõ évi költségvetés részletes vitáját. A képviselõk az elõzõ héten elfogadott fõösszegekre tekintettel ezúttal már csak a büdzsé egyes fejezetein belül hajthatnak végre átcsoportosításokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!