2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Ezt a papírt kell kitöltenie, ha ingyen készpénzt szeretneForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-05 18:55:06
Már lehet menni a bankokba, hogy kérjük az ingyenes készpénzfelvételt. Egy rendeletben már ki is hirdették, hogy milyen formanyomtatványt kell kitölteni. Ehhez hasonló lesz tehát az a nyilatkozat is, amivel a fiókokban is találkozhatunk.

Elméletileg netbankok keresztül is lehet kérni az ingyenes készpénzfelvételt, de mi maximum letölthetõ dokumentumokat találtunk az internetes felületeken. Ha ez így marad, akkor nagy sorok lesznek a fiókokban, érdemes sietni azoknak, akik február elsejétõl havi kétszer, maximum 150 ezer forintot szeretnének ingyen felvenni az ATM-ekbõl. A Citibank internetbankján belül megtalálták, hol lehet kérni az ingyenes készpénzfelvételt, olvasóink jelezték, hogy az OTP-nél, az UniCreditnél és a Budapest Banknál is mûködik a rendszer.

Citibank Internetbank

Belépés után válassza az Ügyfélszolgálat/Írjon nekünk/Kérés küldése / Folyószámlák termékkategória (itt ki kell választani azt a fizetési számlát,amelyhez a díjmentességet kéri)/ Havi 2 db díjmentes,készpénzfelvételi nyilatkozattétel vagy visszavonásmenüpontot

Az Unicredit Banknál a nyilatkozat a következõképpen érhetõ el:

Netbankon keresztül belépés, majd megbízások- új megbízások-nyilatkozat ingyenes készpénzfelvételrõl.

Az OTP Direkten


Igénylések menüpont / Díjmentes készpénzfelvételi nyilatkozat / (nyilatkozat elfogadása) / Szla kiválasztása / IGÉNYLÉS / Megerõsítés

A Budapest Bank internetbanknál az Igénylés menüpontban a Készpénzfelvételi nyilatkozat kiválasztásával elektronikusan lehet ahol lépésrõl-lépésre ki lehet tölteni a hiányzó adatokat, kiválasztani a bankszámlát, el lehet fogadni a feltételeket, megtenni a nyilatkozatot beküldeni a banknak.

Raiffeisen

Netbankba belépés után rögtön a Számlainformáció menüben ott virít a Nyilatkozat menüpont.

Az FHB-banknál a Netbankban, a "Banki információk" menüpont alatt található a "Készpénzfelvételi nyilatkozat".

Erste


Netbankba belépés elõtt tájékoztató: Az ingyenes készpénzfelvétel lehetõségének biztosításához nyilatkozat megtétele szükséges, amelyet bankfiókunkban 2013. december 2-ától, NetBankon keresztül - technikai felkészülés miatt elõreláthatólag - 2013. december 8-ától tehetnek meg.

(Bárki megtalálja a netbankjában, hogy hova lett elrejtve az ingyenes készpénzfelvétel igénylése, az ne felejtsen el szólni!)

Feltételek...

... a fogyasztó a 16. életévét betöltötte, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és a pénzforgalmi szolgáltatónál nyilatkozatot tesz, amelyben egy számlát jelölhet meg, amelyre vonatkozik az ingyenesség.

A nyilatkozatot - amelynek tartalmát és formáját is meghatározza a rendelet - ez év december 1. és 2014. január 20. között lehet megtenni, ha a számlatulajdonos már február 1-tõl igénybe akarja venni a kedvezményt.

 

<<<nyilatkozat >>>


Ingyenes készpénzfelvétel: ezek a költségek drágulhatnak

A kártyás vásárlás valószínûleg ingyenes, de legalábbis olcsó marad, a plasztiklap díjai, illetve egyéb költségek azonban emelkedhetnek, és a terhek az egész társadalmon is szétterülhetnek. December 1-je óta nyilatkozhatnak azok, akik igénybe akarják venni a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetõségét, a bankoknál a díjmentesség azonban csak februártól lesz elérhetõ. A nyilatkozat tartalmát kormányrendelet határozza meg, amely felsorolja, hogy a bankszámla tulajdonosának milyen adatokat kell megadnia ahhoz, hogy számlájáról a havi két készpénzfelvétel, legfeljebb 150 ezer forintig ingyenes legyen. Az kérheti az ingyenes készpénzfelvételt, aki a 16. életévét betöltötte, és rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel.

A szerdai Ma reggel vendége, Micskei Lajos, a portfolio.hu elemzõje is felhívta a figyelmet arra, hogy az ingyenes készpénzfelvéthez január 20-áig kell kitölteni egy nyilatkozatot, vagy néhány másodperc alatt, egy-két kattintással az interneten, vagy személyesen bármelyik bankfiókban. A bankok természetesen nem örülnek a februártól élõ lehetõségnek, mert az komoly veszteséget hozhat a szektornak, és a vállukon már így is jókora terhet cipelõ pénzintézeteknek persze lehetõségük van a díjtételek emelésére is – emlékeztetett az elemzõ. Micskei arra számít, hogy a kártyás vásárlás valószínûleg ingyenes, de legalábbis olcsó marad, a bankoknak ugyanis ehhez éri meg a legkevésbé hozzányúlniuk, mert a plasztiklap még mindig a legolcsóbb alternatíva a drágábban mûködtethetõ ATM-ekkel vagy 6 ezrelékes tranzakciós illetékkel és egyéb költségekkel terhelt készpénzfelvéttel szemben.

A nehezebben értelmezhetõ kártyás díjak, illetve egyéb költségek (nyomtatvány kiküldése, postázása) ellenben valóban drágulhatnak, a bankok akár a kártyafizetés, a POS-terminálok díját is emelhetik a bolti oldalon, ez pedig adott esetben beépülhet az árakba is, azaz drágíthatja a kenyeret is, de lehet kisebb a kamatmarzs a betéti, nagyobb a hiteloldalon, így viszont a terheken már nemcsak a banki ügyfelek osztoznak, hanem az egész társadalom - tette hozzá Micskei.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!