2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Magyar k�l�nlegess�gk�nt regisztr�lta az EU a tepert�s pog�cs�tForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-08 09:00:07
Az Eur�pai Bizotts�g hivatalosan felvette a "hagyom�nyos k�l�nleges term�kek" list�j�ra a magyar tepert�s pog�cs�t - k�z�lte cs�t�rt�k�n az uni�s javaslattev�-v�grehajt� int�zm�ny.

A pog�csa hasonl� kateg�ri�ba ker�lt, mint a mozarella vagy a n�polyi pizza, amelyeket az olaszok v�dettek le. A term�kle�r�s szerint a magyar tepert�s pog�csa kerek, henger alak�, �s dar�lt tepert�t, valamint sert�szs�rt tartalmaz. �leszt�vel laz�tott, oml�s, vagy leveles szerkezet�. �zes�t�sk�nt s�t �s borsot kell haszn�lni k�sz�t�sekor. A tepert�s pog�csa arra a list�ra ker�lt fel, amely imm�r mintegy 1200 term�ket tartalmaz, �s amelynek az elnevez�se oltalmat �lvez, vagy a f�ldrajzi eredet helye, vagy az el��ll�t�s helye, vagy pedig az el��ll�t�s sor�n alkalmazott k�l�nleges elj�r�sm�d alapj�n.

N�metorsz�g �s Ausztria kifog�st tartalmaz� nyilatkozatot ny�jtott be a magyar k�relem ut�n. Magyarorsz�g v�g�l meg�llapod�sra jutott a k�t orsz�ggal. A n�metek be�rt�k annyival, hogy t�rl�sre ker�ltek a liszt min�s�gi param�tereire vonatkoz� el��r�sok. Ausztria sz�m�ra pedig meg kellett er�s�ten�nk, hogy a bejegyz�s ir�nti k�relem kiz�r�lag a „Tepert�s pog�csa” magyar elnevez�s hagyom�nyos k�l�nleges term�kk�nt t�rt�n� oltalmaz�s�ra ir�nyul, �s a sz�ban forg� magyar elnevez�s bejegyz�se ir�nti k�relem semmif�le kedvez�tlen hat�st sem gyakorol a „Grammelpogatsche” nevet visel� term�kre, �s nem jelent vesz�lyt az e n�ven forgalmazott term�k el��ll�t�s�ra.


Ez lesz a szabv�ny

"A tepert�s pog�csa kerek, hengeres alak�, 3-5 centim�ter �tm�r�j�, 25-50 gramm t�meg�, apr�tott tepert�t �s sert�szs�rt tartalmaz�, �leszt�vel laz�tott, oml�s vagy hajtogatott leveles szerkezet�, s�val �s borssal �zes�tett s�s p�ks�tem�ny. Fel�lete v�r�sesbarna, n�gyzeth�l�san rov�tkolt. Alja sima, v�r�sesbarna. B�lzet�ben a tepert�darabk�k� egyenletes eloszl�sban tal�lhat�k. Az oml�s v�ltozat r�g�kre t�rhet� sz�t, a leveles v�ltozat b�lzete laza, leveles szerkezet�. �ze a tepert�darabk�kra jellemz�, kellemesen s�s, enyh�n borsos f�szerez�s�. A term�k sz�razanyagra sz�m�tott zs�rtartalma 20-30, lisztre sz�m�tott 25-40 sz�zal�k mennyis�gben tartalmaz tepert�t. A zs�rtartalom legal�bb 60 sz�zal�ka tepert�b�l sz�rmazik." – ilyen a Magyar P�kek Fejedelmi Rendj�nek beadv�ny�ban a tepert�s pog�csa le�r�sa, amelyben uni�s v�detts�g al� szeretn� helyezni a tepert�s pog�cs�t.

Az uni�s v�detts�g ut�n mag�t az elnevez�st is megkapja a pog�csa, m�gpedig "a magyar hagyom�nyok szerint el��ll�tott s�s s�tem�ny", illetve a "hagyom�nyos k�l�nleges term�k" megjel�l�st. Magyarorsz�g r�sz�r�l ez az els� uni�s szinten elismert �gynevezett hagyom�nyos term�k. Azon p�k�ruknak, amelyeket tepert�s pog�csa n�ven forgalmaznak, folyamatosan meg kell felelni�k az el��rt sztenderdnek, amelyek meghat�rozz�k az �sszetev�ket �s a term�k form�j�t is.

Pog�csat�rt�net

A pog�csa a magyar n�prajzr�l sz�l� nyolck�tetes kiadv�ny szerint az �jkorban a parasztkonyha leggyakoribb k�znapi s�tem�nye volt. A� pog�csa j�vev�nysz� els� el�fordul�sa 1395-re tehet�, eredetileg hamuban-par�zsban s�lt� lep�nykenyeret jelentett. A tepert�s pog�csa kialakul�s�t k�t felt�tel tette lehet�v�: egyr�szt szok�ss� v�lt a szalonn�b�l zs�rt kis�tni, m�sr�szt a tepert� beker�lt a mindennapok �tkez�s�be a 18. sz�zad k�r�l. A mai form�j�ban ismeretes apr�bb, hengeres form�j� szaggatott v�ltozat a k�s� k�z�pkorban v�lt �ltal�noss� Magyarorsz�gon mint a� paraszti konyha leggyakoribb s�lt t�szt�ja.


Uni�s v�detts�g

Uni�s v�detts�ge sz�mos magyar term�knek van, t�bbs�g�kre az �gynevezett oltalom alatt �ll� eredet- vagy f�ldrajzi megjel�l�st lehet alkalmazni. Az eredetmegjel�l�s azokra a term�kekre vonatkozhat, amelyeknek a legfontosabb jellemz�i kiz�r�lag az el��ll�t�si helyb�l �s az ottani termel�k tud�s�b�l ad�dnak. A f�ldrajzi v�detts�gn�l a term�k ismerts�ge �s jellemz�je szorosan k�thet� a f�ldrajzi helyhez, ez�rt ezekn�l az az el��r�s, hogy a feldolgoz�s �s az el��ll�t�s k�z�l az egyiket az adott f�ldrajzi ter�leten kell v�gezni.

Oltalom alatt �ll� eredetmegjel�l�st (OEM) megkapta a a szegedi szal�mi/szegedi t�liszal�mi, a hajd�s�gi torma, a mak�i (v�r�s)hagyma, a g�nci kajszibarack, a szegedi f�szerpaprika-�rlem�ny. A f�ldrajzi v�detts�g pedig a budapesti t�liszal�mira, a csabai kolb�szra/csabai vastagkolb�szra �s a gyulai kolb�szra/gyulai p�ros kolb�szra vonatkozik. Az elm�lt 1-2 �v sor�n ehhez csatlakozott a sz�rkemarhah�s, az alf�ldi kamillavir�gzat, a kalocsai f�szerpaprika-�rlem�ny �s a sz�regi r�zsat� is.

Az ut�bbi �vekben a legnagyobb vihart a tokaji bor v�detts�ge kavarta, ez az �gy azonban a borok k�l�n kateg�ri�j�ba tartozik. A vita t�bb mint h�t �ve h�z�dik, �s egyr�szt arr�l sz�l, hogy Szlov�kia nagyobb ter�letet akart elfogadtatni, mint amekkora a magyar f�l szerint indokolt lenne a Tokaj-hegy �s Tokaj-Hegyalja szlov�k ter�letre val� �tny�l�sa miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!