2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Tizenegy kaszinó mûködhetne MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-09 18:21:32
Összesen tizenegy játékkaszinó mûködését engedélyezné egy a parlamentnek vasárnap benyújtott törvényjavaslat, amelyet akár már kedden elfogadhatnak.

Aradszki András KDNP-s képviselõ indítványa szerint ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehetne üzemeltetni, azzal a további megkötéssel, hogy a fõvárosban és Pest megyében összesen legfeljebb ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig legfeljebb hármat-hármat.

A II. kategóriájú játékkaszinókban - amelyekben a játék- és kártyaasztalok, valamint a pénznyerõ automaták üzemeltetésén kívül más játék nem szervezhetõ - egyenként legfeljebb háromszáz pénznyerõ automata mûködtetését engedélyezné a kereszténydemokrata politikus. Azt kezdeményezte, hogy a javaslatot kivételes sürgõs eljárásban tárgyalja meg a Ház, vagyis a hétfõi vita után már kedden szavazzon is róla.

A parlament tavaly októberben törvényben tiltotta meg a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerõ gépek azóta csak játékkaszinókban mûködtethetõk. A korábban kiadott engedélyek hatályukat vesztették. Magyarországon azóta mindössze három kaszinó mûködik, kettõ Budapesten, egy Sopronban. A Világgazdaság márciusi cikke szerint egyikben sem mûködött száznál több nyerõgép.

A Népszabadság nyáron arról írt, hogy több ezer félkarú rabló és több száz játékasztal üzemeltetésére írna ki meghívásos koncessziós pályázatot a nemzetgazdasági tárca. Varga Mihály miniszter levélben kérte a nemzetbiztonsági bizottság véleményét a meghívásos pályáztatásról, miután a kormány így tartotta elkerülhetõnek azt a nemzetbiztonsági kockázatot, amelyre hivatkozva tavaly õsszel betiltották a nyerõgépeket és az elektronikus kaszinókat. A bizottság július közepén támogatta a vidéki kaszinók meghívásos koncessziós pályáztatását.

A parlament egy hónapja úgy döntött, a nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerzõdést köthet legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minõsített szerencsejáték-szervezõkkel. A módosítás alapján a szerencsejáték-szervezõk levonhatják játékadójukból a koncessziós díj összegét.

Aradszki András most benyújtott javaslata szerint a szabályozás szigorodik a kaszinók és a nyerõgépek számának maximalizálásával. A javaslat egy másik pontja a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt módosítaná, igazodva ahhoz, hogy az MFB megvásárolta a stratégiai, illetve kereskedelmi célú földgáztárolást végzõ MMBF Zrt. többségi tulajdonrészét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!