2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Láthatóság = biztonságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-16 14:49:09
A közúti közlekedés résztvevõi közül a legvédtelenebbek a gyalogosok, illetve a kerékpárosok.

Erre figyelemmel a rendõrség továbbra is kiemelt feladatként kezeli a gyalogosok és a kerékpárosok részvételével bekövetkezõ balesetek megelõzését.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Balesetmegelõzési Bizottsága felhívja a figyelmet arra, hogy a közlekedés minden résztvevõjére, így a kerékpárosokra és gyalogosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Szükséges, hogy mi magunk jól lássuk a környezetünket és legalább annyira fontos, hogy jól láthatóak legyünk mások számára is a közlekedésük során.

Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy kerékpárunk megfelelõen legyen kivilágítva. Az elsõ és hátsó lámpa mellett helyezzünk az ülés alá és tegyünk a küllõk közé fényvisszaverõ prizmát. Az autósok a nem megfelelõen megvilágított kerékpárosokat nehezebben, késõbb veszik észre és ennek könnyen lehet baleset az eredménye. A gyalogosoknak is célszerû változtatni a közlekedési szokásaikon, hiszen a rossz látási viszony között biztonságosabb világosabb öltözetet viselni.


A kerékpáros és gyalogos balesetek megelõzése érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Balesetmegelõzési Bizottság Láthatóság=Biztonság elnevezéssel – decemberben és januárban – a megye településeinek forgalmasabb helyein a láthatóság fontosságára felhívó plakátokat helyez el és a rendõrség – a fenti célcsoportot érintõen – ezen idõszakban közúti ellenõrzést hajt végre. Az ellenõrzés keretében a láthatóság fontosságára figyelmeztetõ szóróanyag átadására is sor kerül az érintettek részére. Az akció célja, hogy a gyalogosok és a kétkerekûek vezetõi láthatóak legyenek az utakon, valamint felhívni a figyelmüket a közlekedési szabályok betartására.

A láthatósággal kapcsolatban a balesetek megelõzése érdekében az alábbi elõírások betartására hívjuk fel az érintettek figyelmét:

  • A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén lámpákkal kell kivilágítani. A kerékpárt fel kell szerelni: elõre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával, hátra piros fényt adó lámpával, hátul egy nem háromszög alakú piros fényvisszaverõvel, kerekenként egy darab borostyánsárga színû küllõprizmával.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak (amellett, hogy kerékpárját a jogszabályban meghatározott módon ki kell világítania) fényvisszaverõ mellényt (ruházatot) kell viselnie.
  • Szintén láthatósági mellényt kell viselniük a lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között gyalogosan közlekedõ személyeknek is.


VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA, ÓVJUK MAGUNK ÉS MÁSOK ÉLETÉT, TESTI ÉPSÉGÉT!

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelõzési Bizottság

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!