2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Benyújtották a tankönyvellátás rendjérõl szóló javaslatotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-16 14:56:10
A javaslat alapján 2014. január 1-jétõl jogi értelemben is megszûnne a piaci elvekre épülõ tankönyvellátás, és megvalósulna az állam teljes körû felelõsségére épülõ állami közfeladatként megszervezendõ tankönyvellátás.

Benyújtotta a tankönyvellátás rendjérõl szóló törvényjavaslatot vasárnap az emberi erõforrások minisztere, az indítvány a többi között a piaci mechanizmusok és a tankönyvkiadók egymással történõ versengése helyett az állam felelõsségét kívánja megteremteni.

Az Országgyûlés honlapján közzétett törvényjavaslat szerint olyan szabályrendszert kívánnak alkotni, amely a piaci mechanizmusok és a tankönyvkiadók egymással történõ versengése helyett megteremti az állam felelõsségét. Azt a garanciát, amely alapján az állam saját állami tankönyvkiadóval, kísérleti tankönyvfejlesztésével is biztosítja a jövõben a tankönyveket az iskoláknak, de nem kizárva ebbõl azt sem, hogy ahol indokolt, fenntartsa a nem állami tulajdonban álló kiadók tankönyvfejlesztésbe való bevonásának lehetõségét.

A benyújtott törvényjavaslat új alapokra helyezi a köznevelési tankönyvfejlesztés,-elõállítás egészét, állami felelõsségként értelmezi a tankönyvek elõállítását, rendelkezik a kormány által rendeletben kijelölendõ állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelõs szervrõl. Kitér a tankönyvvé nyilvánítási eljárásban a kormány által rendeletben kijelölt testületre amely az indítvány szerint a legmagasabb állami garancia lesz majd a tankönyvek magas minõségére.

Meghatározza továbbá a tankönyvvé, a pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítási eljárás lépéseit, az abban közremûködõket nevesíti. Rögzíti, kik nyújthatnak be a jövõben tankönyvvé továbbá pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás iránti kérelmet. Rendelkezik arról, hogy fõszabály szerint az iskolai oktatás adott évfolyamához csak a tankönyvjegyzéken szereplõ legfeljebb kettõ tankönyv közül lehet rendelni.

Rendelkezik továbbá arról is, hogy a miniszter nyilvános pályázatot is hirdethet abból a célból, hogy a köznevelés tankönyvellátását segítse, bevonva a kiadással üzletszerûen foglalkozó kiadókat. Fontos garanciális szabályként beépítésre kerülne, hogy a fenntartó egyetértéséhez kötik az iskola tankönyvválasztását. Tartalmazza továbbá a javaslat, hogy az állam ingyenesen biztosítja a tanulók tankönyvekkel történõ ellátását 2013. szeptember 1-jétõl kezdve felmenõ rendszerben az elsõtõl a nyolcadik évfolyamig. Az új szabályok hatálybalépésének idõpontja 2014. január 1., ezzel jogi értelemben is megszûnne a piaci elvekre épülõ tankönyvellátás, és megvalósulna az állam teljes körû felelõsségére épülõ állami közfeladatként megszervezendõ tankönyvellátás.

A javaslat indoklásában rögzítik, hogy a nemzeti köznevelési rendszerben a Nemzeti alaptanterv és a különbözõ kerettantervek révén a tanulók részére államilag meghatározott és elvárt tudás elmélyítését támogató tankönyvek elõállítását és forgalmazását is alapvetõen piaci mechanizmusok határozzák meg. Ezzel befolyásolják azt is, hogy milyen az iskolák tankönyvválasztása, s azt is, hogy egy adott iskola adott tanulója melyik piaci alapon mûködõ kiadó melyik tankönyvébõl tanul.

A jelenleg hatályos szabályozást tartalmazó tankönyvpiac rendjérõl szóló törvény nem az állami felelõsségvállalás és az állami közfeladat ellátás elveire építkezik, hanem arra, hogy lehetõvé tegye, a különbözõ piaci szereplõk, gazdálkodó szervezetek a jogi keretek között szabad piaci mechanizmusokkal is élve, minél nagyobb példányszámot szállítsanak az iskolákba, ezáltal is törekedve a minél magasabb profit megszerzésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!