2024. május 25. Szombat, Orbán.
 
Egy évvel elhalasztották a szociális temetés bevezetésétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-18 10:23:12
A parlament keddi döntésével 2015-re halasztotta a szociális temetés bevezetését.

Az Országgyûlés szeptemberben úgy módosította a temetkezésrõl szóló törvényt, hogy 2014. január 1-jétõl az elhunytak hozzátartozói szociális temetést kérhetnek az önkormányzattól. Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hûtésérõl, szállításáról.

A hozzátartozó vállalja, hogy õ vagy akit felkért, közremûködik az elhunyt temetésre való elõkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében), a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetõn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben. Ha a haláleset kórházban történt, vagy az elhunytat felboncolták, az intézmény készíti elõ a holttestet a temetésre.

A szabályozás alapján a fenntartó minden köztemetõben köteles külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetésre.
Ha a hozzátartozó szociális temetést igényelt, de nem tudja teljesíteni az említett feladatokat, az önkormányzat közköltségen temetteti el az elhunytat. Ez esetben a temetési költségek hagyatéki teherként érvényesíthetõk.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt pénteken nyújtotta be a fejlesztéspolitikával összefüggõ törvények módosítását célzó javaslatát. Az indítvány egyik pontja indoklás nélkül 2015. január 1-jére halasztja a szociális temetés bevezetését. A törvényt az Országgyûlés kivételes sürgõs eljárásban fogadta el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek