2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
KSH: kevesebb születés és halálozás tavalyhoz képestForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-18 10:30:32
Az év elsõ tíz hónapjának elõzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklõdött 2012 azonos idõszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint január és október között 73 987 gyermek született, 2,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A születésszám hat hónapban elmaradt az elõzõ évitõl, júniusban és júliusban valamivel több gyermek született, majd szeptemberben és októberben ismét kismértékû, átlagosan 1,9 százalékos emelkedés volt tapasztalható az egy évvel korábbihoz képest.

Az idén október végéig rögzített 104 905 halálozás 2,8 százalékos csökkenést jelent a 2012. január-októberi idõszakhoz képest. A halálozások száma hét hónapban csökkent, három hónapban viszont enyhén emelkedett az elõzõ év azonos hónapjaihoz képest. Különösen a február-márciusi és a júliusi visszaesés volt számottevõ, az elõbbi átlagosan 7,2, az utóbbi 6,5 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban - jegyezték meg.

A halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás üteme 3,9 ezrelékrõl 3,7 ezrelékre mérséklõdött, ami a 2012 január-októberi 32 119-cel szemben 2013 elsõ tíz hónapjában 30 918 embert jelentett.

Az év elsõ tíz hónapjában 33 129 házasságot anyakönyveztek, 445-tel, 1,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A házasságkötések havonkénti száma változóan alakult: öt hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb frigyet regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A legjelentõsebb visszaesés februárban történt, amikor 10,2 százalékkal csökkent a házasságkötések szökõnaphatástól tisztított száma, míg augusztusban 11,3 százalékos emelkedés volt tapasztalható az elõzõ év azonos idõszakához képest.

Ezt követõen szeptemberben több mint kilenc százalékkal regisztráltak kevesebb frigyet, az októberi házasságkötések száma pedig 5,4 százalékkal múlta felül az elõzõ évit.

Ezer lakosra kilenc élveszületés és 12,7 halálozás jutott, elõbbi 0,2, utóbbi 0,3 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint 2012 hasonló idõszakában. Az év elsõ tíz hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemõhalálozás jutott, 0,2 ezrelékponttal több az egy évvel korábbinál.

A házasságkötési arányszám négy ezrelékes értéke nem változott az elõzõ év azonos idõszakához képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!